OIM: Jumătate din persoanele în vârstă din lume nu au pensie

OIM: Jumătate din persoanele în vârstă din lume nu au pensie

Aproape jumătate (48%) dintre persoanele peste vârsta de pensionare din lume nu primesc niciun fel de pensie, iar pentru o bună parte din restul de 52% protecția oferită de pensie este insuficientă, arată un raport publicat marți de Organizația Internațională a Muncii (OIM), transmite AFP.

Conform acestui raport, care analizează sisteme de pensii din 178 de țări din întreaga lume, peste 45 de țări au ajuns la un grad de acoperire a pensiilor de 90% și peste 20 de țări în curs de dezvoltare se apropie de un grad universal de acoperire a pensiilor.

'Multe țări în curs de dezvoltare își extind puternic sistemele de pensii — o tendință foarte pozitivă', a apreciat directorul Departamentului de protecție socială de la OIM, Isabel Ortiz. 'Însă la fel de important ca extinderea gradului de acoperire este și garantarea unor pensii adecvate. Bărbații și femeile în vârstă au dreptul de a ieși la pensie cu demnitate fără a cădea în sărăcie. Aceasta este o problemă care vizează întreaga lume', a adăugat Ortiz.

Raportul subliniază că politicile de consolidare fiscală adoptate după 2010 au condus la reducerea protecției sociale pentru persoanele în vârstă. În Europa, reducerea prestațiilor sociale în cadrul politicilor de restricții bugetare a contribuit la creșterea sărăciei și excluderii sociale. Potrivit OIM, 123 de milioane de persoane, adică 24% din populația Uniunii Europene, se află în această situație. Cu toate acestea, partea cheltuielilor publice consacrată pensiilor reprezintă 11% din PIB în țările Europei Occidentale față de 0—2% din PIB în țările cu venituri reduse.

Isabel Ortiz a subliniat că protecția socială are efecte pozitive asupra dezvoltării sociale și economice de exemplu prin creșterea cheltuielilor de consum și promovarea unei creșteri economi e mai inclusive, astfel că multe țări cu venituri medii au decis să extindă protecția socială în cadrul strategiei lor de stimulare a creșterii economice. 'Protecția socială a persoanelor în vârstă este atât un drept prevăzut în standardele internaționale cât și o idee rezonabilă din punct de vedere economic' a spus Isabel Ortiz.

Potrivit datelor OIM, în România proporția persoanelor peste vârsta de pensionare care primesc o pensie este de 98%.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante