Parlamentul European cere o "anchetă internațională independentă" în cazul asasinării opozantului rus Boris Nemțov

Parlamentul European a cerut joi o "anchetă internațională independentă" cu privire la asasinarea opozantului rus Boris Nemțov, subliniind că independența puterii judiciare "nu este respectată" în Rusia, informează AFP.

Această crimă, comisă la 27 februarie 'în apropiere de Kremlin, într-o zonă echipată cu camere video și supravegheată de forțe politice și de securitate', se numără 'printre tot mai numeroasele asasinate politice și morți suspecte nerezolvate, comise în Rusia după 1998', au subliniat deputații europeni într-o rezoluție.

La o săptămână după asasinat, mai mulți suspecți au fost arestați în Rusia. Principalul dintre ei, fost polițist cecen, își clamează nevinovăția, potrivit Comisiei pentru Drepturile Omului din Rusia, care a declarat miercuri că mărturiile sale au fost obținute sub tortură.

În rezoluția lor, eurodeputații afirmă că au 'luat notă' de aceste arestări, însă critică 'eșecul sistematic al Moscovei în a respecta statul de drept și a face dreptate cetățenilor'.

Estimând că 'situația privind drepturile omului din Rusia nu a încetat să se deterioreze' în ultimii ani, Parlamentul European s-a declarat 'preocupat de climatul de ură' față de opoziție, minorități și țările vecine, 'sub impulsul propagandei de stat și media oficiale'.

'Kremlinul cultivă și stârnește ura și violențele', și-au exprimat îngrijorarea parlamentarii europeni, în opinia cărora 'Rusia a împrumutat o voce care nu este a unei democrații sănătoase'.

De asemenea, Parlamentul European le-a cerut autorităților ruse să-i 'elibereze imediat pe toți prizonierii politici', precum și pe aviatoarea militară ucraineană Nadia Savcenko, ținută închisă în Rusia, unde este acuzată de uciderea a doi jurnaliști ruși în estul Ucrainei, în iunie anul trecut.

Nu în ultimul rând, deputații europeni cer eliberarea imediată și 'întoarcerea în perfectă siguranță' în țara sa a polițistului estonian Eston Kohver, arestat în septembrie anul trecut în nord-vestul Rusiei, lângă frontiera estoniană, și inculpat pentru spionaj. El face obiectul unei 'răpiri', prin 'încălcarea dreptului internațional', și este 'închis ilegal', denunță Parlamentul European. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum se stă. Ultimele cifre și calcule din taberele principalelelor partide

2 Pronosticul și dezvăluirile de culise ale fugarului Rizea despre alegerile din București

3 ULTIMA ORĂ Dorinel Umbrărescu va construi și drumul expres Brăila-Galați, după ce a câștigat contractul de 371…

4 Sindile, audiat la DNA! În vârstă de 42 de ani, șeful jandarmilor la represiunea din 10 august s-a pensionat p…

5 Se întoarce foaia? Gunoiul care l-a înregistrat pe Nicușor Dan, chemat de procurori cu înregistrările difuzate…