Parlamentul European cere o "anchetă internațională independentă" în cazul asasinării opozantului rus Boris Nemțov

Parlamentul European cere o "anchetă internațională independentă" în cazul asasinării opozantului rus Boris Nemțov

Parlamentul European a cerut joi o "anchetă internațională independentă" cu privire la asasinarea opozantului rus Boris Nemțov, subliniind că independența puterii judiciare "nu este respectată" în Rusia, informează AFP.

Această crimă, comisă la 27 februarie 'în apropiere de Kremlin, într-o zonă echipată cu camere video și supravegheată de forțe politice și de securitate', se numără 'printre tot mai numeroasele asasinate politice și morți suspecte nerezolvate, comise în Rusia după 1998', au subliniat deputații europeni într-o rezoluție.

La o săptămână după asasinat, mai mulți suspecți au fost arestați în Rusia. Principalul dintre ei, fost polițist cecen, își clamează nevinovăția, potrivit Comisiei pentru Drepturile Omului din Rusia, care a declarat miercuri că mărturiile sale au fost obținute sub tortură.

În rezoluția lor, eurodeputații afirmă că au 'luat notă' de aceste arestări, însă critică 'eșecul sistematic al Moscovei în a respecta statul de drept și a face dreptate cetățenilor'.

Estimând că 'situația privind drepturile omului din Rusia nu a încetat să se deterioreze' în ultimii ani, Parlamentul European s-a declarat 'preocupat de climatul de ură' față de opoziție, minorități și țările vecine, 'sub impulsul propagandei de stat și media oficiale'.

'Kremlinul cultivă și stârnește ura și violențele', și-au exprimat îngrijorarea parlamentarii europeni, în opinia cărora 'Rusia a împrumutat o voce care nu este a unei democrații sănătoase'.

De asemenea, Parlamentul European le-a cerut autorităților ruse să-i 'elibereze imediat pe toți prizonierii politici', precum și pe aviatoarea militară ucraineană Nadia Savcenko, ținută închisă în Rusia, unde este acuzată de uciderea a doi jurnaliști ruși în estul Ucrainei, în iunie anul trecut.

Nu în ultimul rând, deputații europeni cer eliberarea imediată și 'întoarcerea în perfectă siguranță' în țara sa a polițistului estonian Eston Kohver, arestat în septembrie anul trecut în nord-vestul Rusiei, lângă frontiera estoniană, și inculpat pentru spionaj. El face obiectul unei 'răpiri', prin 'încălcarea dreptului internațional', și este 'închis ilegal', denunță Parlamentul European. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă aruncă în aer PSD! Dezvăluiri fără perdea despre „păpușile” din fruntea partidului

2 „Și la vaccinare unii sunt mai cetățeni ca alții” / Laura Ștefan dezvăluire incredibilă care arată în ce căcat d…

3 SURSE Nicuşor Dan l-a dat afară din sala de şedinţe pe gândacul plantat de Firea, directorul economic al ALPAB…

4 Capra se crede crocodil / Olivia Steer îl ceartă pe Mircea Cărtărescu că nu știe să scrie!!! Răspunsul de mare b…

5 Categoria „valori” / 181 de ani de închisoare, în Spania, pentru doi interlopi care în România ar fi luat, prob…