Parlamentul European cere o "anchetă internațională independentă" în cazul asasinării opozantului rus Boris Nemțov

Parlamentul European a cerut joi o "anchetă internațională independentă" cu privire la asasinarea opozantului rus Boris Nemțov, subliniind că independența puterii judiciare "nu este respectată" în Rusia, informează AFP.

Această crimă, comisă la 27 februarie 'în apropiere de Kremlin, într-o zonă echipată cu camere video și supravegheată de forțe politice și de securitate', se numără 'printre tot mai numeroasele asasinate politice și morți suspecte nerezolvate, comise în Rusia după 1998', au subliniat deputații europeni într-o rezoluție.

La o săptămână după asasinat, mai mulți suspecți au fost arestați în Rusia. Principalul dintre ei, fost polițist cecen, își clamează nevinovăția, potrivit Comisiei pentru Drepturile Omului din Rusia, care a declarat miercuri că mărturiile sale au fost obținute sub tortură.

În rezoluția lor, eurodeputații afirmă că au 'luat notă' de aceste arestări, însă critică 'eșecul sistematic al Moscovei în a respecta statul de drept și a face dreptate cetățenilor'.

Estimând că 'situația privind drepturile omului din Rusia nu a încetat să se deterioreze' în ultimii ani, Parlamentul European s-a declarat 'preocupat de climatul de ură' față de opoziție, minorități și țările vecine, 'sub impulsul propagandei de stat și media oficiale'.

'Kremlinul cultivă și stârnește ura și violențele', și-au exprimat îngrijorarea parlamentarii europeni, în opinia cărora 'Rusia a împrumutat o voce care nu este a unei democrații sănătoase'.

De asemenea, Parlamentul European le-a cerut autorităților ruse să-i 'elibereze imediat pe toți prizonierii politici', precum și pe aviatoarea militară ucraineană Nadia Savcenko, ținută închisă în Rusia, unde este acuzată de uciderea a doi jurnaliști ruși în estul Ucrainei, în iunie anul trecut.

Nu în ultimul rând, deputații europeni cer eliberarea imediată și 'întoarcerea în perfectă siguranță' în țara sa a polițistului estonian Eston Kohver, arestat în septembrie anul trecut în nord-vestul Rusiei, lângă frontiera estoniană, și inculpat pentru spionaj. El face obiectul unei 'răpiri', prin 'încălcarea dreptului internațional', și este 'închis ilegal', denunță Parlamentul European. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se conturează posibilitatea scoaterii PSD în afara legii! Urmează noi dezvăluiri! PSD a acționat ca un grup in…

2 Informație / Dragnea va fi propus pentru reținere într-un nou dosar! Posibil și țiitoarea, dar și alți câțiva co…

3 Asta pare servită de servicii / Un consilier al vicelui ASF, vărul lui Dragnea, a fost fotografiat și înregistra…

4 VIDEO „Mă piș pe legitimația ta” / Reacţia vulgară a unui „profesor universitar“ atunci când este rugat să poart…

5 VIDEO Scene fără precedent! Aurelian Bădulescu, pitbull-ul pesedistei din fruntea Primăriei Capitalei, l-a împ…

recomandări

Te ia DNA: Marilena Bogheanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea