Parlamentul Republicii Moldova nu și-a ales președintele nici joi

Parlamentul Republicii Moldova nu și-a ales președintele nici joi

Ședința de joi a Parlamentului Republicii Moldova a fost întreruptă la solicitarea grupului Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), urmând ca dezbaterile să fie reluate vineri, informează Moldpres, Unimedia și jurnal.md.

Deputatul Valeriu Streleț, din grupul PLDM, a cerut ca ședința de joi să fie întreruptă și să fie continuată vineri, începând cu ora 15.00. Propunerea a fost acceptată de majoritatea deputaților aflați în sală.

La puțin timp după începerea ședinței, deputații au format o comisie pentru alegerea președintelui Parlamentului. Din comisie urmau să facă parte cinci deputați. Fracțiunea PSRM l-a propus pe Vasile Bolea, PLDM pe Tudor Deliu, PD pe Sergiu Sârbu, iar PCRM pe Artur Reșetnicov. La rândul lor, liberalii au refuzat să înainteze o candidatură.

'PL nu înaintează pe nimeni în această comisie, pentru că nu e clar în acest Parlament cine e majoritate, cine e opoziție... Atât timp cât nu e soluționată această problemă, Parlamentul nu este funcțional. Ne displace acest joc de a vota ordinea de zi, de a forma comisii, apoi iar de la început. Noi în hora dumneavoastră nu dorim să participăm', a declarat Mihai Ghimpu.

Din acest motiv, la propunerea liberal-democratului Tudor Deliu s-a supus din nou la vot componența numerică a comisiei, care a fost redusă la patru membri.

Comisia specială pentru alegerea președintelui Parlamentului a avut o ședință de peste o oră, în urma căreia președinte al comisiei a fost ales Tudor Deliu, iar secretar Sergiu Sârbu. În plenul Parlamentului, au fost citite regulile de desemnare și înaintare a candidaturilor, precum și procedura de alegere.

Conform acestora, fiecare grup parlamentar poate înainta, în ședință plenară, un singur candidat. Președintele va fi ales prin vot secret, iar cabina de vot va fi amplasată în holul sălii de ședințe a legislativului, unde fiecare deputat va putea vota.

Deputații nu vor avea dreptul să demonstreze public pentru cine au votat sau să iasă cu buletinul din cabină. În acest caz, buletinul de vot va fi declarat nul. Imediat după încheierea votării, membrii comisiei speciale se vor retrage pentru a număra voturile, relatează jurnal.md.

După ce comisia specială pentru alegerea președintelui Parlamentului a anunțat regulile de desemnare a candidaților, fiecare fracțiune urma să înainteze propriul candidat la această funcție. Liberal-democratul Valeriu Streleț a cerut însă, în numele fracțiunii PLDM, ca să fie declarată pauză până vineri, la ora 15.00, pentru ca fiecare grup să discute despre candidatura pe care urmează să o prezinte. Propunerea a fost susținută de majoritatea deputaților.

Deputații s-au întrunit miercuri în sesiune extraordinară pentru a alege președintele și vicepreședinții Parlamentului R. Moldova, a forma Biroul permanent și a constitui comisiile permanente. Sesiunea se va încheia la 30 ianuarie.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

3 ULTIMA ORĂ Conducerea rusă a Crimeei a părăsit peninsula în urma unui apel venit de la Moscova

4 VIDEO Filmare intimă cu premierul Finlandei, Sanna Marin, apărută pe internet

5 A dat-o în penibil! Loredana Groza s-a fotoșopat până a devenit altcineva!