Partidul aflat la putere în Turcia îl sprijină pe Ahmed Davutoglu pentru funcţia de premier

Partidul aflat la putere în Turcia îl sprijină pe Ahmed Davutoglu pentru funcţia de premier

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la putere în Turcia, sprijină desemnarea ministrului turc de Externe, Ahmet Davutoglu, pentru funcţia de premier pentru a-i succeda preşedintelui ales, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat sâmbătă un cotidian proguvernamental.

Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comitetul executiv al partidului urmează să se reunească joi pentru a-l desemna pe succesorul lui Erdogan, căruia legea îi impune să demisioneze din funcţiile de şef al partidului şi de premier când va accede la preşedinţie, pe 28 august.

Dar publicaţia Yeni Safak, apropiată de AKP, a anunţat că Erdogan a organizat deja un vot cu ocazia unei reuniuni cu uşile închise a unor cadre de rang înalt ale partidului.

Rezultatele au arătat un sprijin clar în favoarea lui Davutoglu, care începând din 2009 se află în fruntea diplomaţiei turce, atât pentru funcţia de premier, cât şi pentru cea de şef al AKP.

Potrivit cotidianului, "acum este aproape sigur că el va fi următorul premier".

Erdogan anunţase deja că numele viitorului premier va fi cunoscut la finalul Biroului executiv al partidului, de joi.

Partidul aflat la putere a decis să convoace la 27 august un congres extraordinar, care va fi însărcinat cu numirea oficială a liderului său, care ulterior va deveni prim-ministru.

Aflat la conducerea Guvernului din 2003, Erdogan urmează să fie învestit oficial şef al statului la 28 august, după victoria sa duminica trecută, cu 51,8 la sută din voturi, din primul tur al scrutinului prezidenţial, disputat pentru prima dată prin vot universal direct.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...