Patriarhia Moscovei consideră prematur de a vorbi despre o întâlnire între patriarhul rus Kirill și papa Francisc

Patriarhia Moscovei consideră prematur de a vorbi despre o întâlnire între patriarhul rus Kirill și papa Francisc

Patriarhia Moscovei consideră încă prematur de a vorbi despre o întâlnire între patriarhul rus Kirill și papa Francisc, deși Biserica Ortodoxă Rusă împărtășește poziția suveranului pontif în privința a numeroase probleme legate de situația creștinilor în Europa și în Orientul Mijlociu, transmite RIA Novosti.

"Este încă prematur de a vorbi de o întâlnire între șefii celor două Biserici", a declarat diaconul Aleksandr Volkov, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei ruse, precizând că acțiunile greco-catolicilor ucraineni constituie principalul obstacol pentru ca o astfel de întrevedere să aibă loc.

"Poziția Bisericii noastre este că acesta este motivul principal. Noi nu discutăm astăzi componenta teologică a relațiilor noastre, un dialog teologic există, iar aceasta este o poveste separată, independentă. Noi constatăm numai cu regret că toate problemele nesoluționate, care în secolul trecut abia că se făceau simțite, acum s-au accentuat semnificativ, cauzând un imens prejudiciu societății ucrainene și vieții ecleziastice în această țară", a afirmat Volkov într-un interviu pentru agenția de presă rusă menționată.

"O întâlnire între patriarhul Kirill și papa Francisc este prea importantă pentru a fi una formală", a adăugat reprezentantul Patriarhiei ruse, subliniind că între cele două Biserici "există în prezent mai multe puncte de convergență decât de divergență în ceea ce privește viziunea creștină asupra vieții sociale" și situația actuală a creștinilor în Europa și Orientul Mijlociu.

RIA Novosti amintește că papa Francisc a declarat în noiembrie 2014 că este gata să aibă o întâlnire cu patriarhul rus "oricând".

Posibilitatea unei întâlniri între patriarhul Kirill și papa Francisc a fost evocată în ultima perioadă de mai multe ori, dar criza din Ucraina, unde Biserica greco-catolică (uniată) a fost activă în timpul protestelor de anul trecut din această țară și s-a opus influenței ruse, a tensionat relațiile dintre Moscova și Vatican.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Pesedistul Tudorache, îngropat de procurorii DNA! Încă un dosar! Intră în horă și avocata lui Dragn…

2 Nu, nu este fundația unui bloc, este cavoul lui Videanu de la Bellu!

3 Citiți asta! / Un caz-școală de Mafie politico-judiciară!

4 Cum au traversat avioanele lui Putin România în drum spre Geneva și de ce au fost flancate de două avioane ame…

5 Pensii speciale de jurnalişti pentru generalul Pavel Abraham, meteorologul Romica Jurcă sau colonelul Mircea …