Patru actori-cheie în revoltele din estul Ucrainei

Vyacheslav Ponomaryov - lider separatist

După ce s-a autoproclamat primar separatist al oraşului Slaviansk din Doneţk, în urma ocupării sediului guvernamental la data de 14 aprilie, Vyacheslav Ponomaryov a devenit unul dintre liderii manifestanţilor proruşi din estul Ucrainei. Văzut deseori călătorind cu o maşină fără numere de înmatriculare, Ponomaryov este însoţit aproape mereu de oameni înarmaţi cu mitraliere.

Presa occidentală notează că acesta a avut o mică fabrică de săpun în regiune, iar în anii 1980 se crede că a luptat ca soldat sovietic în Afganistan, ceea ce ar putea demonstra conexiunile sale cu forţele speciale ruse.

De asemenea, Vyacheslav Ponomaryov s-a făcut remarcat atunci când i-a cerut lui Vladimir Putin să trimită o misiune de menţinere a păcii în estul Ucrainei. Tot Ponomaryov este cel care a anunţat că va face un schimb de ostatici între observatorii OSCE reţinuti recent şi separatiştii proruşi arestaţi de curând de către autorităţile ucrainene.

Igor Strelkov - comandant prorus, lider al separatiştilor din Slaviansk

Igor Strelkov FOTO AP

Un alt lider cunoscut al revoltei separatiştilor proruşi este şi Igor Strelkov, cel care conduce mai multe armate de militanţi din estul Ucrainei.

Potrivit serviciului de securitate ucrainean, Igor Strelkov lucrează pentru Agenţia rusă de informaţii militare (GRU), numele său real fiind Igor Girkin.

Activ şi în cadrul ocupării din peninsula Crimeea, Strelkov declara în cadrul unui interviu pentru ziarul rus Pravda că oamenii din subordinea sa au fost de fiecare dată voluntari, însă majoritatea lor au beneficiat de experienţa de luptă în teatre de operaţiuni precum Cecenia, Asia Centrală, Iugoslavia sau Irak.

Presa rusă mai notează despre Igor Strelkov că nu este un colonel al Agenţiei ruse de informaţii militare (GRU), ci mai degrabă un ofiţer pensionat al Serviciului Federal de Securitate rus (FSB). Ultimele sale operaţiuni ar fi fost în domeniul combaterii terorismului internaţional.

Serhiy Taruta - Guvernator al regiunii Donetk

Serhiy Taruta FOTO AP

O altă figură controversată, de această dată din guvernul ucrainean, este şi guvernatorul regiunii Doneţk, Serhiy Taruta, numit în această funcţie pentru a înăbuşi protestele separatiştilor.

Cu toate acestea, mai multe oraşe din Doneţk se află sub controlul militanţilor ruşi, reactţa autorităţilor ucrainene fiind una slabă.

Serhiy Taruta susţine că el nu a dorit niciodată să fie guvernator de stat. Presa occidentală notează despre el că a fondat compania metalurgică ISD şi că are o avere de peste 500 de milioane de euro, potrivit Forbes.

Hennadiy Kernes - primarul din Harkov

Hennadiy Kernes FOTO AP

Primar din anul 2010, Hennadiy Kernes a fost rănit recent de către o persoană necunoscută care l-a împuşcat în spate. Chiar dacă a fost iniţial un susţinător al fostului preşedinte Viktor Ianukovici, Kernes şi-a schimbat discursul în ultimele luni în favoarea autorităţilor interimare de la Kiev.

Descris şi el ca fiind un „mini-oligarh”, Kernes a susţinut în numeroase rânduri ideea unei unificări a Ucrainei.

Este acuzat că şi-a început cariera în afaceri pe baza implicării în crima organizată, lucru pe care acesta îl neagă. Siteul britanic BBC notează că Kernes a fost închis o dată pentru fraudă. Mai mult chiar, acesta a fost acuzat de presupuse conexiuni cu persoanele care au ameninţat cu moartea participanţii grupării Euromaidan.

Pe data de 28 aprilie, Hennadiy Kernes a fost împuşcat în spate în timp ce se afla pe o bicicletă de către un atacator necunoscut, care a folosit o armă cu lunetă. Mai multe rapoarte sugereaza că în spatele acestei acţiuni s-au aflat activiştii proruşi.


Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Ghizdeanu i-a livrat pe Dragnea, Vâlcov și Dăncilă! Dosarul va fi declinat la DNA!

2 ULTIMA ORĂ / Document / Statele Unite își avertizează cetățenii că virusul ucigaș a explodat în alte 6 țări din As…

3 Zăngănit de cătușe către PSD! Voi ați citit discursul ambasadorului SUA de joi? Ați văzut postarea de pe Faceb…

4 Zvon / Serviciile secrete din NATO ar fi avertizat în legătură cu un „incident de securitate potențial cu impact…

5 Informație exclusivă / Nicușor Dan și Florin Cîțu se vor bate pentru Primăria Capitalei! Firea NU va candida! PM…

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Inspirație de weekend