Peste 1.000 de arestări într-o operațiune fără precedent împotriva crimei organizate în Europa

Peste 1.000 de arestări au fost efectuate în Europa și 30 de copii români au fost salvați din mâinile unei rețele de trafic de persoane, într-o operațiune fără precedent care a vizat diverse sectoare ale crimei organizate, a anunțat miercuri Oficiul European de Poliție, Europol, relatează AFP și Reuters.

"Este vorba de cel mai important atac coordonat organizat vreodată în Europa împotriva crimei organizate", a declarat directorul Europol, Rob Wainwright, la Haga, unde își are sediul instituția.

Peste 20.000 de reprezentanți ai forțelor de ordine au participat la această operațiune, botezată 'Operațiunea Arhimede', desfășurând cel puțin 300 de 'acțiuni' individuale.

Cele 28 de țări din Uniunea Europeană, precum și Norvegia, SUA, Australia, Elveția, Serbia și Columbia au participat la această acțiune, coordonată de Europol.

Forțele de poliție au vizat nouă sectoare ale crimei organizate, printre care traficul de ființe umane, traficul de heroină și cocaină, criminalitatea cibernetică, precum și organizarea imigrației ilegale.

"Am vrut să atacăm infrastructura în ansamblul său, nu doar cazuri izolate", a afirmat Wainwright, potrivit căruia numărul arestărilor crește în continuare 'la momentul în care vorbim".

Circa 600 de kg de cocaină, 200 de kg de heroină și 1.300 de kg de canabis au fost confiscate în cadrul operațiunii care a permis totodată salvarea a 200 de potențiale victime, între care 30 de copii români. Provenite mai ales din Europa de est, aceste victime ar fi fost destinate activităților de prostituție și muncă forțată în Europa de vest și centrală, iar cele mai tinere urmau să fie trimise la cerșit.

A suferit o gravă lovitură și traficul de cocaină din Columbia, prin curieri sau pachete livrate prin poștă. Au fost efectuate controale și arestări și în patru aeroporturi și două porturi din statul latino-american.

Cu același prilej, au fost identificate o serie de 'centre nevralgice' ale crimei organizate, a menționat șeful poliției italiene, Alessandro Pansa, precizând că este vorba 'în mod clar de Mediterana și de Balcani'.

Cele mai multe arestări au avut loc în Spania (circa 250) și în Bulgaria (circa 200).

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Coincidenţe ciudate despre marele laborator bacteriologic din Wuhan, care lucrează cu virusuri

2 Virusul chinezesc, scăpat din laborator? Citiți ce scria prestigioasa revistă Nature în 2017

3 Adrian Streinu-Cercel / Ce vedem noi astăzi este rezultatul unui malpraxis cu natura. Carantina, ineficientă la…

4 Procurorii dorm? / Cine-l protejează pe acest interlop politic? Deputatul PNL Vîlceanu, răzbunări de tip mafiot

5 Aici puteți urmări LIVE evoluția virusului chinezesc / Sunt deja 56 de morți și peste 2000 de internați

recomandări

Te ia DNA: Constantin Jeican

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă