Phenianul amenință cu o "reacție militară extrem de puternică" dacă Seulul nu încetează să mai difuzeze mesaje de propagandă

Phenianul a amenințat vineri, prin vocea unuia dintre reprezentanții săi la Națiunile Unite, că va lansa o "reacție militară extrem de puternică" dacă Seulul nu va înceta să mai difuzeze mesaje de propagandă, relatează AFP. "În cazul în care Coreea de Sud nu va răspunde la ultimatumul nostru, reacția noastră militară va fi inevitabilă și extrem de puternică", a declarat presei reprezentantul permanent adjunct al Phenianului la ONU, An Myong Hun. 

Coreea de Nord a ordonat vineri trupelor sale să fie pregătite pentru un "război total", pentru a sprijini acest ultimatum care cere ca Seulul să înceteze operațiunile de propagandă de la frontieră împotriva regimului de la Phenian. Ultimatumul expiră sâmbătă la 08.30 GMT, însă Seulul refuză să se conformeze și și-a plasat la rândul său armata în stare de alertă maximă.

Tensiunile s-au amplificat în peninsulă după un rar schimb de focuri de artilerie care a avut loc joi între cele două țări.

Seulul acuză Phenianul că a provocat schimbul de focuri lansând mai multe obuze în direcția unui difuzor de-al său de la frontieră care transmitea mesaje de propagandă. Coreea de Sud a ripostat trăgând obuze de artilerie de 155 mm.

Coreea de Sud a reluat războiul de propagandă după un atac cu mină antipersonal la începutul lunii în care doi soldați sud-coreeni au fost mutilați, atac pe care l-a atribuit Phenianului.

Pe de altă parte, Coreea de Nord a cerut joi Consiliului de Securitate al ONU să organizeze o reuniune de urgență pentru a discuta despre exercițiile militare comune dintre SUA și Coreea de Sud, pentru care sunt mobilizați mii de soldați.

"Situația din Peninsula Coreeană se apropie periculos de declanșarea unui război", a mai spus An Myong Hun, acuzând ONU și Coreea de Sud că orchestrează "provocări" și că "fabrică" acuzații în legătură cu Coreea de Nord. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 ULTIMĂ ORĂ / Ministrul de interne îl va destitui pe Raed Arafat săptămâna viitoare

3 Hai, că se poate! Cîțu anunță înghețarea salariilor demnitarilor, concedieri din aparatul bugetar, interzicere…

4 Prostul politicii românești a rămas fără partid. Toți membrii celei mai mari organizații au demisionat scuipân…

5 Guvernul PNL, un prim pas spre decență: Pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul la stat

recomandări

Te ia DNA: Mihai Mohaci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi