Pilotul bombardierului rus doborât exclude posibilitatea încălcării spațiului aerian al Turciei

Pilotul bombardierului rus doborât exclude posibilitatea încălcării spațiului aerian al Turciei

Pilotul supraviețuitor al bombardierului rus Su-24, doborât marți de un avion de vânătoare turc F-16 deasupra frontierei turco-siriene, a exclus posibilitatea ca aparatul rus să fi încălcat, chiar și pentru o secundă, spațiul aerian al Turciei, informează agenția de presă TASS.

'Nu, acest lucru este exclus, nici măcar o secundă, cu atât mai mult cu cât noi zburam la o altitudine de circa 6.000 de metri, cerul era senin. Este sigur (că nu a fost încălcat spațiul aerian), cum se spune în argoul nostru, 'milion la milion'. Controlam în totalitate zborul nostru până în momentul când a explodat racheta. Vedeam foarte bine și pe hartă, și la fața locului, unde este frontiera și unde ne aflăm noi', a spus pilotul rus Konstantin Murahtin, în direct la postul de televiziune Rossia 1.

De asemenea, el a declarat că nu a existat nicio atenționare din partea Turciei. 'În realitate, nu au existat niciun fel de atenționări, nici prin stația radio, nici vizual. În general nu au existat contacte. Dacă ar fi vrut să ne atenționeze, puteau să se poziționeze pe cursuri paralele', a declarat acesta, subliniind că 'racheta a venit în coada avionului în mod surprinzător'. 'Nici măcar nu am văzut-o, ca să putem face o manevră antirachetă', a adăugat Murahtin.

Potrivit Statului Major al armatei ruse, un avion de vânătoare Su-24 a fost doborât de armata turcă în spațiul aerian al Siriei, fără nicio somație, și a căzut la patru kilometri de frontiera cu Turcia. Ankara susține contrariul, afirmând că avionul rus încălcase spațiul aerian al Turciei și a fost avertizat 'de zece ori timp de cinci minute', înainte de a fi doborât de o rachetă lansată de un F-16.

AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Karina Olteanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria