Planurile lui Hitler pentru un ORAŞ NAZIST IMENS: Cum arăta clădirea care urma să găzduiască 180.000 de oameni - FOTO, VIDEO

Planurile lui Hitler pentru un ORAŞ NAZIST IMENS: Cum arăta clădirea care urma să găzduiască 180.000 de oameni - FOTO, VIDEO

O expoziţie care se desfăşoară într-un fost buncăr nazist din Berlin oferă o perspectivă nouă asupra planurilor pe care le avea Adolf Hitler pentru construirea "supercapitalei" celui de-al Treilea Reich, pe care intenţiona să o numească Germania.

Planurile lui Hitler pentru un ORAŞ NAZIST IMENS: Noi detalii despre Hala Poporului, cea mai mare clădire din Berlin care urma să găzduiască 180.000 de oameni (Imagine: Wikipedia)

Asamblată într-un buncăr nazist uriaş, expoziţia intitulată "Mitul Germaniei: Viziune şi Crimă" prezintă şi Hala Poporului (Volkshalle), clădire care trebuia să fie de două ori mai mare decât Bazilica Sfântului Petru din Roma şi să aibă o capacitate de 180.000 de persoane, scrie Daily Mail .

O hartă care face parte dintre obiectele expuse arată planuri pentru un bulevard de aproximativ opt kilometri conceput pentru a fi flancat de clădiri în formă de turnuri, simbol pentru prestigiul nazismului. Expoziţia, organizată de asociaţia Berlin Underground, are loc într-un buncăr imens construit de nazişti în districul Wedding, care a devenit o adevărată atracţie turistică.

Planurile lui Hitler conţineau un nou oraş care urma să fie cel mai mare din lume, având clădiri, bulevarde şi statui măreţe care aveau să dureze o mie de ani.

Expoziţia de la Berlin dezvăluie şi că arhitectul Albert Speer avea ordine să folosească muncitori evrei, în condiţiile în care scăpase de pedeapsa cu moartea la procesele din Nuremberg după ce a susţinut că nu ştia nimic despre exterminarea evreilor. Astfel, Speer a ordonat evacuări din zonele de demolare astfel încât construcţiile să poată fi terminate odată ce nemţii aveau să câştige războiul.

"Aici nu e vorba despre Germania ca un hobby al unui dictator, ci despre intenţiile unui astfel de proiect, despre ideologia din spatele lui şi despre cei care au avut de suferit din cauza lui", a spus curatorul expoziţiei, Gernot Schaulinski.

Pentru a face faţă cerinţelor privind materialele de construcţie pentru Germania, Hitler, Speer şi comandatul SS Heinrich Himmler s-au înţeles să folosească prizonierii din tabăre ca forţă de muncă.

Hala Poporului fusese inspirată din Panteonul lui Hadrian, pe care Hitler îl vizitase în 1938, a povestit arhitectul Albert Speer. Dar interesul şi admiraţia liderului nazist pentru Panteon erau cunoscute dinaintea acestei vizite, pentru că schiţa sa pentru clădire data din 1925.

Potrivit unui alt arhitect german, Hermann Giesler, hala lui Speer urma să fie cea mai importantă şi impresionantă clădire din capitală în termeni de dimensiune şi simbolism. Din punct de vedere vizual, era concepută ca centrul arhitectural al Berlinului. Urma să fie atât de mare încât ar fi depăşit orice altă structură din Berlin, inclusiv cele de pe axa nord-sud. Domul ar fi avut un diametru de 250 de metri şi o înălţime totală de 290 de metri.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Noul Nostradamus” din Brazilia, profeție care dă fiori

2 Familia de interlopi Kalu, tatăl și fiii care spărgeau dinții cu ciocanul de șnițele, în urmărire

3 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

4 VIDEO Europa se pregătește de război? Un tren plin cu tancuri se poloneze se îndreaptă spre graniță

5 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene