Polonezii au ignorat referendumul pe marginea votului uninominal

Polonezii au ignorat referendumul de duminică pe marginea introducerii sistemului de vot uninominal și finanțării partidelor politice, rata de participare la această consultare ridicându-se la numai 7,48%, potrivit rezultatelor parțiale date publicității luni, informează AFP. Conform legislației poloneze, rata de participare ar trebui să depășească 50% pentru ca referendumul să fie validat.

Rezultatele parțiale anunțate luni de Comisia Electorală Națională includ datele de la două treimi dintre circumscripții.

Într-o circumscripție, lângă Czestochowa (sud) niciun alegător nu s-a deplasat la vot, iar în comuna Podkowa Lesna, lângă Varșovia, ai cărei locuitori sunt de obicei cei mai numeroși ca prezență la urne, nivelul de participare abia a atins de data aceasta 13,3%.

Lansată în grabă de fostul președinte Bronislaw Komorowski, a doua zi după primul tur al alegerilor prezidențiale din mai anul trecut, această consultare nu este înțeleasă în Polonia, țară cu o populație de 38 de milioane de locuitori, unde tradiția referendumului este slabă.

Prin această decizie, Komorowski a încercat în mod neinspirat să atragă în favoarea sa voturile mișcării contestatare a interpretului de muzică rock Pawel Kukiz, clasat al 3-ea în scrutinul prezidențial, câștigat în final de candidatul partidului conservator Dreptate și Justiție (PiS), Andrzej Duda.

Potrivit analiștilor, aceste rezultate constituie de asemenea o înfrângere a lui Kukiz, care a făcut din introducerea sistemului de vot uninominal, care să înlocuiască sistemul proporțional în vigoare, 'calul de bătaie' al campaniei sale prezidențiale.

'Aceasta este o înfrângere a democrației', și-a exprimat regretul profesorul Michal Kleiber, directorul Academiei de Științe din Polonia și fost ministrul al științei.

Potrivit analiștilor, rata slabă de participare ar putea influența viitoarele alegeri parlamentare, prevăzute pentru 25 octombrie și în care partidul populist PiS este dat drept câștigător.

Președintele polonez Andrzej Duda a încercat să impună un alt referendum în marja alegerilor din 25 octombrie, pentru a le cere polonezilor părerea cu privire la privatizarea pădurilor, vârsta de pensionare și cea de școlarizare.

Cu toate acestea, vineri Senatul a respins această cerere înaintată de președintele Duda. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Masturbatoarea PSD cheamă bucureștenii în stradă împotriva „dictaturii sanitare”! Șeful ei, Ciolacu, fol…

2 VIDEO Priviți și citiți! Acestea sunt măștile cu șpaga de la UNIFARM! Scandalul duce sus de tot! Pitcovici i-a…

3 Băsescu și Ponta, bălăcăreală la Cocina TV! Ponta: După şase seara, culcaţi-vă / Băsescu: E tonul prostului

4 Numărul cazurilor noi de coronavirus se menține uriaș / 592 de cazuri de infectare cu Covid după 14.680 de teste…

5 Demisie de ultima oră din PSD! / Prăbușirea în sondaje se accelerează! PSD ar pierde 1,5 procente lunar!