Premierul australian îi va vorbi lui Putin la summitul G20 despre prăbuşirea zborului MH17:

Premierul australian Tony Abbott a declarat luni că-l va interpela pe preşedintele rus Vladimir Putin, la summitul G20 prevăzut luna viitoare în Australia, în legătură cu prăbuşirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines în Ucraina, în care au murit 38 de australieni.

Oraşul australian Brisbane va găzdui în perioada 15-16 noiembrie summitul G20.

Duminică, ministrul australian al Finanţelor Joe Hockey a confirmat că Putin va participa la summit, în pofida tensiunilor dintre Rusia şi Occident din cauza crizei din Ucraina.

De la distrugerea în zbor, pe 17 iulie, a unui avion de linie malaysian în spaţiul aerian al Ucrainei şi moartea tuturor celor 298 de persoane de la bord, Abbott nu-l menajează deloc pe Putin.

"Îi voi spune domnului Putin că australieni au fost asasinaţi, că au fost asasinaţi de rebeli susţinuţi de către ruşi şi utilizând echipamente furnizate de către Rusia. Aceste fapte provoacă o puternică nemulţumire", a declarat el luni.

"Noi acceptăm că dumneavoastră (Putin) nu aţi vrut ca acest lucru să aibă loc. Dar vă cerem ca de-acum să cooperaţi deplin la ancheta penală, iar dacă ea identifică suspecţi asupra cărora aveţi influenţă, este necesar ca ei să fie livraţi pentru ca să se facă dreptate", a subliniat Abbott.

Kievul şi Occidentul au acuzat Rusia că le-a furnizat rebelilor o rachetă de tip sol-aer, cu care aceştia ar fi doborât avionul care efectua zborul MH17. Moscova resinge categoric aceste acuzaţii şi arată cu degetul către forţele de la Kiev.

Potrivit raportului preliminar întocmit de către Biroul olandez pentru Securitate (OVV), însărcinat cu ancheta, avionul a fost atins de numeroase proiectile care aveau o viteză foarte mare. Raportul nu precizează originea acestor proiectile.

 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cu cine și-o trage Dana Budeanu

2 Prefectul Clujului, soţia şi baieţelul de nouă luni, diagnosticaţi cu COVID-19 / Prefectul: Gândiți-vă de două o…

3 Cine este românca depistată pozitiv la coronavirus în insula Creta

4 După șase luni de coronavirus: 5 întrebări la care oamenii de știință încă nu au răspunsul

5 De citit / Un profesor american spune adevărul despre șobolanul pe care Dragnea îl admira și căruia i-a dat chei…