Premierul ceh susține crearea mai rapidă a unei gărzi de protecție a granițelor UE

Premierul ceh susține crearea mai rapidă a unei gărzi de protecție a granițelor UE

Premierul ceh Bohuslav Sobotka a anunțat vineri că țara sa sprijină consolidarea mai rapidă a protecției frontierelor Uniunii Europene, informează Reuters. 'Republica Cehă este pregătită să susțină toate măsurile care duc la crearea mai rapidă a unei gărzi frontaliere a UE, inclusiv organizarea unei reuniuni extraordinare a Consiliului European', a scris Sobotka pe contul său oficial de Twitter.

Șeful guvernului slovac Robert Fico a declarat vineri că le va cere oficialilor europeni să accelereze procesul de creare a unei gărzi pentru protecția granițelor externe ale Uniunii Europene.

'Mă adresez președintelui Consiliului European, Donald Tusk, și președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, solicitându-le să examineze o accelerare a deciziei privind instituirea unui corp european de gărzi de frontieră și de coastă și cred că din acest motiv va fi necesar să convocăm un summit extraordinar al UE', a declarat Fico în cadrul unei conferințe de presă.

'Va trebui să modificăm calendarul pe care l-am aprobat recent, pentru că nu putem să așteptăm până la toamnă, în lumina evenimentelor care au avut loc la Koln', a adăugat premierul slovac. 'Aceste atacuri au avut loc nu numai la Koln, ci și în alte țări ale Europei, de exemplu în Suedia', a spus el.

Calendarul creării corpului european de gărzi de frontieră și de coastă este unul 'imposibil de respectat', a explicat el, pentru că 'doar la finalul lui iunie ar urma să se ia o decizie politică privind crearea gărzilor de frontieră și de coastă și apoi formarea reală a structurilor menite să împiedice venirea migranților în Europa va mai necesita încă un anumit timp'.

La Bruxelles, o sursă din cadrul președinției Consiliului European a declarat că până în prezent nu s-a primit nicio solicitare pentru convocarea unui summit extraordinar.

În noaptea de Anul Nou au avut loc agresiuni sexuale contra femeilor la Koln, Stuttgart, Hamburg, Zurich, Helsinki și în orașul suedez Kalmar, presupușii autori fiind imigranți din Africa de Nord și Orientul Mijlociu. În cazul incidentelor de la Koln, poliția federală germană efectuează verificări asupra a 31 de suspecți în total, dintre care 18 solicitanți de azil, pentru violențe și furturi.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

2 VIDEO Priviți, soldații ucraineni folosesc obuzierele italiene FH70, dar trag cu muniție produsă în Finlanda!

3 ULTIMA ORĂ E disperare mare! / Rusia scoate din depozitele armatei și prima generaţie a lui T-80!

4 VIDEO „Nu mai are fiere, splină, o parte din ficat, coastele i-au pătruns în plămâni” / Patru polițiști de la SAS, reținuți după ce au bătut un bărbat c…

5 Hopa! Soldații ruși și-au creat pe Telegram o „scorbură” pe care Kremlinul nu o poate controla