Presa rusă: Marfa transportată de convoiul rusesc a fost recunoscută de Kiev drept ajutor umanitar

Presa rusă: Marfa transportată de convoiul rusesc a fost recunoscută de Kiev drept ajutor umanitar

Ministrul ucrainean al Politicii Sociale, Liudmila Denisova, a semnat în noaptea de sâmbătă spre duminică un ordin de recunoaştere ca ajutor umanitar a încărcăturii transportate de convoiul rusesc, staţionat în prezent la graniţa cu Ucraina.

Oficialii de la Kiev au precizat că transportul mărfii pe teritoriul ucrainean se va face doar în prezenţa Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, accesul urmând să se desfăşoare pe la punctul de control vamal „Doneţk”, potrivit unui comunicat al guvernului de la Kiev, precizează RIA Novosti.

„Potrivit articolelor 4 şi 5 din legislaţia Ucrainei cu privire la ajutorul umanitar şi luând în considerare prerogativele preşedintelui Petro Poroşenko privind primirea de ajutor umanitar în cadrul misiunilor umanitare internaţionale, desfăşurate sub egida Crucii Roşii, recunoaştem încărcătura convoiului drept ajutor umanitar”, se arata în comunicatul guvernului de la Kiev, susţine presa rusă.

Sâmbătă seară, în urma inspecţie, şeful delegaţiei Crucii Roşii în regiune, Pascal Cuttat, a trimis Ministerului Politicii Sociale din Ucraina o scrisoare cu lista mărfurilor transportate de cele 270 de camione ruseşti.

„Este necesar ca toate părţile implicate să ne ofere garanţii de securitate înainte ca acest convoi să se pună în mişcare”, a declarat Pascal Cuttat.

Oficialul Crucii Roşii a precizat că încărcătura camioanelor conţine 12 tipuri de mărfuri, greutatea totală a acestora fiind în concordanţă cu cea specificată de autorităţile de la Moscova, şi anume 1.850 de tone.

„Beneficiarul ajutorului umanitar este misiunea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii din Ucraina”, se mai arată în comunicatul guvernului ucrainean.

Până în prezent nu se cunosc detalii cu privire la momentul în care convoiul rusesc va primi autorizaţia să intre efectiv pe teritoriul ucrainean, majoritatea procedurilor în acest sens nefiind încă finalizate. O altă variantă luată în calcul este şi mutarea încărcăturii în camioane ucrainene.

Federaţia Rusă a decis săptămâna trecută să trimită 270 de camioane umanitare în estul Ucrainei, afirmând că civilii din Lugansk şi Doneţk riscă să îşi piardă viaţa din cauza violenţelor înregistrate între armata ucraineană şi rebeli.

Deşi Moscova susţine că toate camioanele sale sunt încărcate doar cu ajutor umanitar (alimente, saci de dormit, generatoare electrice etc.), statele occidentale s-au arătat reticente faţă de această misiune. Mai mulţi lideri europeni şi ucraineni au afirmat că ajutorul umanitar al Rusiei este mai degrabă un pretext pentru o invazie militară.

[<a href="//storify.com/Noemi_Varga/criza-din-ucraina" target="_blank">View the story "Criza din Ucraina" on Storify</a>]

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Când intervine FBI e groasă / Amănunte sulfuroase din dosarul DNA care-l vizează pe Dragnea

2 Se făcuse sârma ghem știți voi unde? / Moldoveanca s-a operat de urgență la un spital privat / Atenție, n-a scris …

3 Date și amănunte care dau fiori...

4 România jefuită / Cât a încasat Anca Alexandrescu de la KazMunayGas, kazahii pe care Ponta i-a iertat de 600 mil…

5 Studiu britanic care dă de gândit: Persoanele care au avut COVID-19 pot avea imunitate cel puțin cinci luni, d…