Președintele Turciei spune că musulmanii au descoperit America, nu Cristofor Columb

Președintele Turciei spune că musulmanii au descoperit America, nu Cristofor Columb

Președintele islamo-conservator turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat, sâmbătă, foarte sigur de sine, că musulmanii sunt cei care au descoperit continentul american încă din secolul al XII-lea, și nu navigatorul genovez Cristofor Columb două secole mai târziu, relatează agenția France Presse. 'Contactele între America Latină și Islam datează din secolul al XII-lea. Musulmanii au fost cei care au descoperit America în 1178, și nu Cristofor Columb', a dat asigurări Erdogan, într-un discurs televizat rostit la Istanbul cu ocazia unei reuniuni de lideri musulmani din țări din America Latină, organizată de autoritățile turce.

'Marinari musulmani au ajuns în America încă din 1178. Columb menționează existența unei moschei pe o colină pe coasta cubaneză', a argumentat șeful statului turc.

În elanul său, el s-a declarat gata să participe la construcția unei moschei în locul citat de navigatorul genovez.

'Aș vrea să vorbesc cu frații mei cubanezi, o moschee s-ar potrivi perfect pe această colină și astăzi', a continuat el.

Conform cărților de istorie, marinarul genovez Cristofor Columb este cel care, în 1492, a pus primul picior străin pe continentul american în timp ce căuta împreună cu flotila sa o nouă rută maritimă spre India, scrie AFP.

Istorici și teologi musulmani, ultraminoritari, au pus recent la îndoială descoperirea sa, sugerând o prezență musulmană anterioară în America, deși niciun vestigiu de inspirație islamică acolo nu a fost descoperit vreodată.

Într-un articol foarte controversat publicat în 1996, istoricul Youssef Mroueh a menționat un pasaj din notițele lui Columb, în care acesta face referire la o moschee în Cuba. Dar confrații săi au respins în unanimitate ipoteza sa, explicând că această 'moschee' era o imagine pentru a descrie o formă de relief.

Ales președinte în luna august, Erdogan conduce fără întrerupere Turcia din 2003, amintește agenția franceză de presă.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A murit Peter Imre, fostul ginere al lui Meleșcanu

2 „Am primit peste o mie de cereri în căsătorie” / Cine este ucraineanca

3 VIDEO „Acei băieți au văzut mai mulți sâni decât am văzut eu în toată viața mea” / Influenceriță pe TikTok a fost arestată pentru pornografie

4 Documente secrete / „Putin gândește puțin și e disperat. Se teme de pericolul unei victorii ucrainene”

5 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au distrus două depozite strategice ale rușilor!