Prințul Charles, absent la banchetul oficial în onoarea președintelui chinez

Prințul Charles, absent la banchetul oficial în onoarea președintelui chinez

Prințul Charles va fi, potrivit serviciilor sale, 'foarte implicat' în vizita de stat a președintelui chinez Xi Jinping de săptămâna viitoare în Regatul Unit, dar presa britanică reține miercuri în special absența sa de la banchetul oficial. În vizită între 20-23 octombrie, președintele chinez și soția sa Peng Liyuan vor locui în Palatul Buckingham, potrivit tradiției pentru vizite de stat, înconjurate de cel mai mare fast, amintește AFP.

În acest cadru, absența Prințului Charles de la banchetul oficial, unde Prințul William și soția sa, Kate, sunt — în schimb — așteptați, a fost foarte remarcată miercuri, când a fost anunțat programul oficial.

Apropiat de Dalai Lama, Prințul Charles întreține raporturi cunoscute ca tensionate cu președintele chinez.

El nu s-a dus încă niciodată în China și s-a făcut remarcat deja prin absență de la dineurile oficiale în onoarea lui Jiang Zemin, în 1999, și a lui Hu Jintao, în 2005.

Presa britanică nu a omis să amintească, de asemenea, că el i-a calificat la un moment dat pe liderii chinezi drept 'personaje înspăimântătoare din ceară' în unul din carnetele sale din care s-au scurs informații în mass-media.

O purtătoare de cuvânt a Casei Clarence, reședința oficială a lui Charles, a insistat totuși să spună că Prințul de Walles și soția sa, Camilla, vor fi 'foarte implicați în vizita de stat' a președintelui chinez.

Prințul Charles și Camilla urmează astfel să-l primească pe șeful statului chinez la hotel Mandarin Oriental, să-l însoțească la ceremonia de bun-venit la Horse Guards Parade și apoi să ia parte la un dejun împreună cu el și cu Regina Elizabeth II la Buckingham Palace. Președintele este invitat, de asemenea, să bea un ceai la Clarence House.

Voiajul prezidențial al lui Xi Jinping se înscrie tocmai în voința guvernului britanic de a restabili relațiile cu China, important partener economic al țării.

Ministrul finanțelor, George Osborne, s-a deplasat de altfel în China săptămâna trecută pentru o vizită de cinci zile, în cursul căreia a anunțat mai multe proiecte economice vizând întărirea cooperării sino-britanice.

Relațiile diplomatice între cele două țări s-au răcit net în 2012, când primul ministru britanic David Cameron l-a primit pe Dalai Lama la Londra. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Este timpul ca Vova să se îmbolnăvească”. Dezvăluirile unui oligarh rus despre uneltirile de la Kremlin împotriva lui Putin

2 VIDEO Trupele ucrainene au spart apărarea rușilor în regiunea nord-estică Harkov

3 Se pregătește ceva? Americanii trebuie să părăsească „imediat” Rusia, cere chiar ambasada SUA de la Moscova, existând riscul să nu mai poată ieși

4 VIDEO Un nou „succes” / Rușii din filmare și-au aruncat în aer camarazii!

5 Rușii sună să se predea, înainte de a ajunge pe front. Trimiși la război fără antrenament și fără mâncare: mărturii din prima linie