Proteste la Budapesta împotriva bugetului pe anul 2015

Proteste la Budapesta împotriva bugetului pe anul 2015

Membri ai sindicatelor și ai organizațiilor societății civile au participat duminică după-amiază la o manifestație în fața Parlamentului, în Piața Kossuth din Budapesta, pentru a protesta împotriva bugetului pe anul 2015, care urmează să fie votat săptămâna viitoare, informează MTI.

Protestatarii, organizați de grupul de Facebook "60.000 pentru pensii private", s-au adunat în piață pentru a-l asculta pe Zoltan Vajda, principalul organizator al grupului, care a declarat că bugetul reprezintă "momentul adevărului" și că "bugetul va demonstra voința premierului Viktor Orban". Vajda a insistat că celor patru milioane de săraci din Ungaria li se va mai alătura un milion, odată ce bugetul va fi aprobat. El a mai spus că banii pentru asistență socială vor dispărea, iar alimentele vor deveni mai scumpe odată cu aprobarea bugetului pe 2015. "Ăsta nu este bugetul Ungariei, ci al unei republici bananiere", a acuzat Vajda.

Emilia Nagy, profesoară și activistă la Teaching Network, a declarat la rândul ei că participanții la protest nu vor permite ca bugetul să pună în pericol viitorul societății ungare. Ea a spus că guvernul vrea ca oamenii să nu mai aibă acces la un învățământ de calitate și a adăugat că achiziționarea unui manual va deveni un privilegiu și doar elevii norocoși vor avea asigurat accesul la învățământul superior.

Tamas Szekely, șeful Federației Sindicatelor Comerciale Autonome, a apreciat că bugetul este "un complot" împotriva angajaților din industrie, a lucrătorilor sociali, a oamenilor care lucrează în creșe, a profesorilor și bugetarilor.

Balazs Gulyas, liderul grupului de Facebook "100.000 împotriva taxelor pentru internet", a spus mulțimii că premierul Orban a mințit când a promis că nu va fi austeritate și a atras atenția asupra unei "proliferări" a taxelor.

Pe tot parcursul manifestației, participanții au strigat "Europa", "Viktator", "Nu vom permite să se întâmple asta", "Democrație" și au fluturat steagul Ungariei și pe cel al Uniunii Europene.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina