Putin a discutat la telefon cu Erdogan după ce s-a întâlnit cu Assad (Kremlin)

Putin a discutat la telefon cu Erdogan după ce s-a întâlnit cu Assad (Kremlin)

Președintele rus Vladimir Putin a discutat la telefon cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan despre vizita la Moscova a președintelui sirian Bashar Al-Assad, a anunțat miercuri Kremlinul, citat de AFP. Putin și Erdogan ''au discutat despre situația din Siria. În acest cadru, șeful statului rus l-a informat pe omologul său turc despre rezultatele vizitei de marți seara la Moscova a președintelui Bashar Al-Assad'', a declarat Kremlinul într-un comunicat.

Președinția turcă a confirmat convorbirea telefonică, potrivit agenției turce de presă Anadolu, care a anunțat, de asemenea, o întâlnire bilaterală între cei doi șefi de stat la reuniunea G-20 care va avea loc în noiembrie la Antalya, în sudul Turciei.

Erdogan și-a exprimat ''îngrijorarea pe tema ultimelor evenimente din Siria'' și l-a avertizat pe Vladimir Putin că loviturile aeriene ruse ce au loc în prezent în regiunea Alep, în nordul Siriei, ar putea provoca ''un nou val de refugiați'', potrivit agenției citate.

În cursul vizitei sale surpriză marți la Moscova, Bashar Al-Assad, care a întreprins prima sa ieșire oficială din țară de la declanșarea războiului civil în martie 2011, i-a mulțumit șefului statului rus pentru ajutorul său în Siria.

După declanșarea loviturilor aeriene ruse în Siria pe 30 septembrie, relațiile dintre Moscova și Ankara au devenit tensionate. Țară membră a NATO, Turcia participă la o coaliție internațională condusă de către SUA ce vizează gruparea Statul Islamic și se opune oricărei reglementări politice a conflictului sirian ce implică menținerea lui Assad la putere.

Vizita președintelui sirian la Moscova a fost percepută de către mulți ca fiind o chemare: Kremlinul este mai hotărât ca niciodată să-și susțină aliatul, într-un moment în care raidurile aeriene ale aviației ruse intră în cea de-a patra săptămână, notează AFP.

Turcia este de asemenea preocupată în legătură cu eventuale consecințe pe care le pot avea loviturile aeriene ruse asupra teritoriului său: vineri, Ankara a anunțat că a doborât o dronă ''de fabricație rusească'', fără să precizeze cărei armate îi aparține aparatul.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Priviți ce mută Rusia la granița cu Ucraina!

2 Percheziții la clanul interlop Duduianu

3 Americanii, semnal de forță! Priviți ce dihanie au scos din adâncuri!

4 Pușcărie scrie pe ea! / Un mail trimis de Buzăianu instanței o îngroapă definitiv pe japița lui Băsescu!

5 Din culisele marilor tunuri / Cine este în spatele firmelor care importă 90% din gazul rusesc?