Putin: Războiul Rece s-a încheiat, dar nu s-a semnat pacea care să stabilească regulile jocului

Putin: Războiul Rece s-a încheiat, dar nu s-a semnat pacea care să stabilească regulile jocului

Într-unul dintre cele mai agresive discursuri la adresa Occidentului de când conduce Rusia, președintele Vladimir Putin a afirmat vineri că 'Războiul Rece s-a încheiat', dar niciodată 'nu s-a ajuns la semnarea păcii' care să stabilească noi reguli ale jocului în relațiile internaționale. El a acuzat în același timp Washingtonul că dorește să-și impună interesele lumii întregi, transmit agențiile Reuters și EFE.

'Există impresia că așa-zișii învingători ai Războiului Rece au decis să ducă situația până la limită, să creeze o lume după bunul lor plac și pentru interesele lor', a indicat liderul de la Kremlin la Forumul internațional Valdai, a cărui ediție din acest an se desfășoară la Soci.

El consideră că actualul sistem de securitate globală și regională este 'slăbit, fracționat și deformat'. 'Actuala lume unipolară a devenit incomodă, greu de controlat și de dominat de liderul ei autoproclamat', a continuat Putin făcând referire la Statele Unite. Apoi a vorbit și despre 'propaganda americană' ce plasează în 'centrul răului' Iranul, ca țară ce aspiră să obțină arme nucleare, ori China, care dorește să devină prima economie a lumii, ori Rusia, ca putere nucleară.

Liderul rus a criticat și 'încercările de a trasa linii de divizare și de a forța coaliții', cum se întâmpla în perioada Războiului Rece, în opinia sa această 'reanimare a vechilor scheme de dominație globală' având ca obiectiv 'obținerea de dividende politice și economice'.

Putin a calificat drept nefondate afirmațiile că Rusia ar dori să-și construiască un nou imperiu și a acuzat direct SUA că fac ca lumea să devină mai periculoasă prin impunerea a ceea ce el a numit un 'diktat unilateral' în diplomația internațională.

Drept urmare, 'astăzi a crescut brusc riscul declanșării unei serii de conflicte grave la care să participe indirect, dacă nu chiar direct, marile puteri', a remarcat în continuare Putin, estimând că și 'Ucraina este un exemplu de astfel de conflicte ce influențează dispunerea forțelor în lume'.

El și-a exprimat totodată părerea că există riscul încălcării tratatelor internaționale privind controlul armamentelor și a cerut începerea unor discuții pentru stabilirea de condiții acceptabile la nivel internațional privind folosirea forței, astfel încât să se obțină un 'nou consens global' pentru a face față amenințărilor în creștere generate de evoluțiile de pe scena internațională.

În acest context, liderul de la Kremlin a cerut marilor puteri să convină asupra 'unor condiții' clare în ce privește dreptul la ingerință în afacerile interne ale unui alt stat, astfel de condiții fiind în opinia sa 'necesare și legitime', dar a admis totuși că este o chestiune 'extrem de complexă'.

Cât despre sancțiunile impuse de statele occidentale țării sale în urma acțiunilor din Ucraina, Putin a spus că 'Rusia nu va încerca să cadă la o înțelegere, nu va cere nimănui nimic' și 'va reuși să se descurce singură'.

'Rusia nu își revendică un loc special în lume. Respectând interesele celorlalți, noi dorim doar să se țină cont de interesele noastre și să ni se respecte pozițiile', a susținut mai departe liderul de la Kremlin. 'Prioritățile noastre sunt perfecționarea instituțiilor democratice și o economie deschisă, accelerarea dezvoltării interne (...) și consolidarea societății în jurul valorilor tradiționale și a patriotismului', a încheiat Putin.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Iub, te-am regulat cum trebuie?” / Dragnea, încornorat ca ultimul gușfarete

2 Zvon...

3 AUDIO Profesorul Cordoș, înregistrat când înapoiază mita după trei luni de la decesul pacientului

4 Cel mai bogat israelian, miliardarul Beny Steinmetz, a fost reținut în Grecia. El este condamnat definitiv în …

5 VIDEO „Vino peste mine! Fără mandat îți înfig furci și topoare în inimă” / Interlopul Glonț, săltat de mascați