Recep Tayyip Erdogan: Numele viitorului premier turc va fi anunţat la 21 august

Recep Tayyip Erdogan: Numele viitorului premier turc va fi anunţat la 21 august

Premierul turc în exerciţiu şi preşedinte ales, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că numele succesorului său la conducerea Guvernului va fi făcut public la 21 august, la finalul unei reuniuni a partidului său, relatează vineri presa turcă.

Recep Tayyip Erdogan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom avea Biroul executiv joi. Vom discuta din nou această problemă. Şi vom anunţa, după această reuniune, numele asupra căruia vom fi convenit", a declarat Erdogan joi seara, în cadrul unei recepţii la sediul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP).

Partidul aflat la putere a decis să convoace la 27 august un congres extraordinar, care va fi însărcinat cu numirea oficială a liderului său, care ulterior va deveni prim-ministru.

Aflat la conducerea Guvernului din 2003, Erdogan urmează să fie învestit oficial şef al statului la 28 august, după victoria sa duminica trecută, cu 51,8 la sută din voturi, din primul tur al scrutinului prezidenţial, disputat pentru prima dată prin vot universal direct.

Cotidianul apropiat regimului Yeni Safak a scris în ediţia de vineri că Erdogan l-a recomandat pe actualul său ministru de Externe, Ahmet Davutoglu, pentru a-i succede la conducerea AKP şi a Guvernului.

Presa turcă a vehiculat şi numele actualilor vicepremieri Bulent Arinc şi Ali Babacan.

După ce va fi învestit în funcţia de şef al statului, noul preşedinte, care îi succede partenerului său Abdullah Gul, îl va numi oficial pe noul lider al AKP la conducerea Guvernului.

În vârstă de 60 de ani, Erdogan a promis că va consolida prerogativele şefului statului, un post în general protocolar, pentru a păstra frâiele ţării, atrăgându-şi criticile opoziţiei care denunţă o derivă autocratică.

Într-un discurs pronunţat miercuri în faţa membrilor AKP, el a respins aceste critici, dar a denunţat din nou reţelele de socializare, pe care le-a blocat temporar în martie, comparându-le cu "un cuţit în mâinile unui asasin".

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Omul de afaceri Jaroslav Haščák, care deţine farmaciile Sensiblu / Dr. Max în România, a fost arestat pentru co…

2 Poliția din Belgia a întrerupt o orgie sexuală cu 25 de participanți, printre care și un europarlamentar, car…

3 Medicii americani avertizează că efectele secundare ale vaccinurilor anti-covid „nu sunt neglijabile”

4 VIDEO Judecați voi, nouă ne este scârbă...

5 Ăsta este eurodeputatul ungur care a fugit pe geam la orgia sexuală de la Bruxelles și a rămas blocat. E din p…