Recep Tayyip Erdogan: Numele viitorului premier turc va fi anunţat la 21 august

Recep Tayyip Erdogan: Numele viitorului premier turc va fi anunţat la 21 august

Premierul turc în exerciţiu şi preşedinte ales, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că numele succesorului său la conducerea Guvernului va fi făcut public la 21 august, la finalul unei reuniuni a partidului său, relatează vineri presa turcă.

Recep Tayyip Erdogan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom avea Biroul executiv joi. Vom discuta din nou această problemă. Şi vom anunţa, după această reuniune, numele asupra căruia vom fi convenit", a declarat Erdogan joi seara, în cadrul unei recepţii la sediul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP).

Partidul aflat la putere a decis să convoace la 27 august un congres extraordinar, care va fi însărcinat cu numirea oficială a liderului său, care ulterior va deveni prim-ministru.

Aflat la conducerea Guvernului din 2003, Erdogan urmează să fie învestit oficial şef al statului la 28 august, după victoria sa duminica trecută, cu 51,8 la sută din voturi, din primul tur al scrutinului prezidenţial, disputat pentru prima dată prin vot universal direct.

Cotidianul apropiat regimului Yeni Safak a scris în ediţia de vineri că Erdogan l-a recomandat pe actualul său ministru de Externe, Ahmet Davutoglu, pentru a-i succede la conducerea AKP şi a Guvernului.

Presa turcă a vehiculat şi numele actualilor vicepremieri Bulent Arinc şi Ali Babacan.

După ce va fi învestit în funcţia de şef al statului, noul preşedinte, care îi succede partenerului său Abdullah Gul, îl va numi oficial pe noul lider al AKP la conducerea Guvernului.

În vârstă de 60 de ani, Erdogan a promis că va consolida prerogativele şefului statului, un post în general protocolar, pentru a păstra frâiele ţării, atrăgându-şi criticile opoziţiei care denunţă o derivă autocratică.

Într-un discurs pronunţat miercuri în faţa membrilor AKP, el a respins aceste critici, dar a denunţat din nou reţelele de socializare, pe care le-a blocat temporar în martie, comparându-le cu "un cuţit în mâinile unui asasin".

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”