Republica Cehă vinde Irakului 15 avioane de luptă L-159

Republica Cehă vinde Irakului 15 avioane de luptă L-159

Guvernul de la Praga a anunțat luni că și-a dat acordul pentru vânzarea a 15 avioane militare de luptă și antrenament L-159 către armata irakiană, pentru a ajuta astfel autoritățile de la Bagdad în campania împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, transmite AFP.

Potrivit ministrului ceh al Apărării, Martin Stropnicky, dintre cele 15 aparate, 11 provin din stocul excedentar al armatei cehe, iar celelalte 4 fac parte din dotarea activă a armatei. De asemenea, două avioane sunt cu dublă comandă. Contractul, a cărui valoare totală este de 27,5 milioane de euro, prevede și livrarea de arme, muniții, piese de schimb și alte echipamente.

Compania Aero Vodochody a fabricat în anii '90 un număr de 72 de avioane L-159, conforme cu standardele NATO, pentru care armata cehă a plătit 1,83 miliarde de euro. Dar, în urma reducerilor bugetare, doar circa 30 dintre aceste aparate mai sunt astăzi operaționale.

Aparatul L-159 poate fi echipat cu rachete aer-aer și aer-sol, iar 80% din componentele sale sunt produse de companii străine, mai ales americane.

În luna ianuarie, firma cehă Excalibur a anunțat încheierea unui contract pentru vânzarea către armata irakiană a circa o sută de tancuri T-72 și vehicule blindate BVP-1, echipamente care au aparținut armatelor est-europene pe vremea Pactului de la Varșovia.

Republica Cehă a furnizat și anul trecut muniții în valoare de 1,5 milioane de euro kurzilor din Irak, care luptă împotriva grupării Statul Islamic. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...