Republica Moldova: Acordul politic de constituire a AIE III a fost făcut public

Republica Moldova: Acordul politic de constituire a AIE III a fost făcut public

Acordul politic privind constituirea și funcționarea Alianței pentru Integrare Europeană (AIE) III, un document de 12 pagini, a fost făcut public vineri seară, pe site-ul unei televiziuni, informează sâmbătă Moldpres.

Documentul prevede formula de repartizare a funcțiilor în stat dar și prioritățile pentru următorii ani. Conform actului, constituirea unei guvernări proeuropene este vitală pentru interesele naționale ale R. Moldova care are nevoie urgentă de consolidarea societății prin stabilitate politică, de creșterea nivelului de trai prin eradicarea sărăciei, de o dezvoltare economică durabilă și de consolidarea respectului față de drepturile cetățenești.

"În vederea atingerii obiectivelor enunțate părțile semnatare vor asigura punerea în practică și respectarea Agendei de Asociere și a Acordului de Asociere și adoptarea legislației europene și a acquis-ului comunitar", se arată în document.

De asemenea, acordul prevede depolitizarea instituțiilor de drept, adoptarea unei noi Constituții conform standardelor europene, dar și monitorizarea procesului de elucidare a devalizării BEM, UniBank și Băncii Sociale, recuperarea banilor delapidați și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Descentralizarea puterii, reducerea contrabandei și a favoritismului fiscal și crearea locurilor noi de muncă prin susținerea investitorilor autohtoni, sunt alte priorități menționate în document, care menționează și faptul că AIE III consideră continuarea cursului strategic de integrare europeană a Republicii Moldova drept prioritate națională.

AIE III va avea mai multe organe de conducere, precum Adunarea Generala a Alianței, care va reuni atât conducerea, cât și deputații și miniștrii. Aceasta va putea fi convocată la propunerea liderilor AIE III sau a Consiliului Alianței, care va avea cel puțin patru membri din fiecare formațiune și va discuta subiectele în privința cărora nu s-a ajuns la un consens.

De asemenea, acordul prevede că liderii celor trei partide semnatare se vor întruni săptămânal într-o reuniune în care vor fi discutate subiecte de pe agenda guvernării.

Acordul mai prevede formarea unui Consiliu parlamentar al AIE III și a unui Prezidiu al Guvernului. Nu în ultimul rând, în acordul semnat părțile se obligă să evite atacurile reciproce și să coordoneze eficient acțiunile pentru a nu prejudicia imaginea alianței.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Om de afaceri și cadru universitar, mort la doar 47 de ani după ce a căzut cu bicicleta

2 Vine uraganul? / Semne că piața imobiliară americană ar avea probleme

3 Da, Maia Sandu este...

4 Omul Rusiei? / Noi amănunte despre lectorul universitar mort într-un accident de bicicletă la doar 47 de ani

5 Detaliul stupid din pașapoartele spionilor ruși, care-i dă de gol cu sutele