Republica Moldova: Omul de afaceri Ilan Shor, reținut în urma publicării raportului Kroll

Republica Moldova: Omul de afaceri Ilan Shor, reținut în urma publicării raportului Kroll

Omul de afaceri Ilan Shor a fost reținut și se află în prezent la sediul Centrului Național Anticorupție al Republicii Moldova, unde procurorii îi prezintă acuzațiile în dosarele deschise pe marginea devalizării a trei bănci comerciale din republică: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, informează, miercuri, agenția de presă Unimedia. Informația a fost confirmată de către purtătorul de cuvânt al CNA, Angela Starinschi. Ilan Shor are statut de învinuit și urmează sa fie plasat în arest.

Potrivit Angelei Starinschi, și alte persoane urmează să fie duse la sediul Centrului Național Anticorupție.

Președintele parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a publicat luni seara pe blogul său o copie a raportului companiei de audit americane Kroll, în contextul protestelor de amploare ce au avut loc duminică la Chișinău împotriva devalizării celor trei bănci și a corupției. Potrivit documentului, principalul beneficiar al tranzacțiilor bancare dubioase ar fi omul de afaceri Ilan Shor, care anterior a fost un apropiat al liderului socialiștilor din republica Moldova, Igor Dodon.

Igor Dodon și Zinaida Grecianîi s-au deplasat marți de urgență la Moscova, iar potrivit presei de la Chișinău această plecare de urgență în Rusia a celor doi ar avea legătură cu publicarea raportului Kroll, în care apar mai multe detalii cu privire la tranzacțiile dubioase din sistemul bancar.

La începutul lunii aprilie, Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei instituții bancare — Banca de Economii, Banca Socială și Unibank — reprezentând aproximativ o treime din activele bancare ale republicii, acordaseră credite ce totalizau un miliard de dolari (890 milioane de euro), adică 15% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării. Destinatarii acestor credite nu sunt identificați și se pare că banii s-au volatilizat pur și simplu.

În prezent, cele trei bănci se află sub administrația specială a Băncii Naționale de la Chișinău pentru a evita falimentul. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante