R.Moldova: Un acord de constituire a unei coaliții majoritare ar putea fi semnat până la sfârșitul săptămânii (lideri politici)

R.Moldova: Un acord de constituire a unei coaliții majoritare ar putea fi semnat până la sfârșitul săptămânii (lideri politici)

Acordul de constituire a unei coaliții majoritare la Chișinău va fi semnat până la sfârșitul acestei săptămâni, au declarat joi liderii formațiunilor proeuropene în urma unei noi runde de negocieri.

''Negocierile se desfășoară fără probleme, iar în decurs de două zile ar putea fi semnat acordul de constituire a viitoarei coaliții'', a declarat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, potrivit Radio Chișinău.

''Se discută absolut toate elementele care țin de un mecanism comun de asigurare a actului de guvernare'', a declarat, la rândul său, președintele Partidului Democrat, Marian Lupu.

Printre temele discutate a figurat și modificarea procedurii de alegere a șefului statului, iar liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a anunțat că în toamnă ar putea fi organizat un referendum în acest sens.

Radio Chișinău amintește în context că fosta Alianță pentru Integrare Europeană a organizat în septembrie 2010 un referendum privind modificarea procedurii de alegere a șefului statului, dar acesta a fost invalidat din cauza participării reduse la vot.

Liderii celor trei formațiuni au susținut că deocamdată nu s-a ajuns la discuții privind candidatura viitorului prim-ministru, dar au recunoscut că se negociază în privința partajării funcțiilor, fără a oferi însă detalii.

PLDM, PD și PL — care dețin 55 de mandate din totalul de 101 ale parlamentului — au convenit asupra creării unei majorități parlamentare, în urma demisiei prezentate la 16 iunie de guvernul condus de Chiril Gaburici, guvern susținut de o alianță minoritară a liberal-democraților și democraților. Cele trei formațiuni mai au la dispoziție două luni pentru formarea unui nou guvern, dar situația economică gravă cu care se confruntă în prezent Republica Moldova ca urmare a crizei din sectorul bancar impune măsuri urgente. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

2 ULTIMA ORĂ Cel mai mare furnizor de energie electrică schimbă regulile încheierii contractului în piaţa liberă

3 BREAKING Comisia Europeană refuză toate propunerile din Inițiativa cetățenească (Minority SafePack) privind mi…

4 DOCUMENT ANRE încearcă să dreagă busuiocul după ce Guvernul a anunțat că intervine în scandalul liberalizării …

5 O decizie corectă! Drulă, ministrul Transporturilor, nu mai vrea drumuri modernizate care să treacă prin sate,…