Robert Mugabe, desemnat la 90 de ani președinte al Uniunii Africane

Președintele Zimbabwe, Robert Mugabe, cel mai vechi șef de stat african în exercițiu, a fost desemnat președinte al Uniunii Africane (UA) pentru o perioadă de un an, relatează AFP.

Robert Mugabe, un autocrat în vârstă de aproape 91 de ani, aflat la putere de la obținerea independenței țării sale, în 1980, și-a strâns mâna cu predecesorul său, liderul mauritan Mohamed Ould Abdel Aziz, în aplauzele participanților.

"Accept cu umilință decizia voastră colectivă, pe deplin conștient de dificila responsabilitate pe care o implică", a declarat el la preluarea președinției prin rotație a UE, timp de un an de zile.

Robert Mugabe, erou al luptei de eliberare naționale în Zimbabwe care pozează în campion al panafricanismului, este acuzat în mod frecvent că strunește opoziția prin violență și de faptul că și-a ruinat țara. În ultimii ani, el a lansat numeroase provocări și tirade incendiare împotriva Occidentului și a "imperialiștilor".

Un lider criticat de țările occidentale, șeful statului zimbabweean este vizat din 2002 de sancțiuni europene și americane, printre care și o interdicție de călătorie.

Anul trecut i-a fost trimisă o invitație specială pentru a-i permite să asiste la summitul UE-Africa organizat la Bruxelles. El a fost cel care a decis cu acel prilej să boicoteze reuniunea.

Nominalizarea lui Mugabe la președinția UE a suscitat un anumit disconfort în rândurile organizației panafricane.

Diplomații au vorbit despre o "întâmplare nefericită" și o regulă imposibil de ocolit care oferă, prin rotație, președinția UA fiecărei mari regiuni africane. Astfel, de această dată a fost rândul Africii australe, iar Zimbabwe era singura țară aflată în cursă.

Observatorii au apreciat că această alegere este un semnal negativ dat de organizație asupra valorilor de democrație și guvernare pe care pretinde că le apără și că riscă să-i afecteze imaginea, notează AFP.

În deschiderea summitului UA, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, le-a cerut liderilor africani "să nu se agațe de putere". "Liderii moderni nu-și pot permite să ignore dorințele și aspirațiile popoarelor pe care le reprezintă", a pledat Ban Ki-moon. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

3 BREAKING Ce scrie în raportul Jandarmeriei despre 10 august, păstrat secret până săptămâna trecută

4 ALERTĂ / Noi informații-bombă din dosarul 10 august, desecretizat de Guvern / Document INTEGRAL

5 Dăncilă, călcată-n picioare de o fostă jurnalistă RTV: „Să-ți fie rușine! I-ai învrăjbit pe români mințind că …

recomandări

Te ia DNA: Sorin Oprescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația