Rusia a pierdut contactul cu un satelit militar

Rusia a pierdut contactul cu un satelit militar

Rusia a pierdut contactul cu un satelit militar care nu a reușit să se separe de racheta ce îl transporta în spațiu după decolare, a anunțat luni o sursă din cadrul aviației militare ruse, citată de agenția de presă TASS.

'Satelitul din seria Kosmos a fost declarat pierdut, deoarece nu-l mai putem face să funcționeze', a declarat același responsabil militar, sub rezerva anonimatului.

În două-trei zile, acest satelit ar trebui să se dezintegreze, înainte ca fragmente din el să cadă pe Pământ, a afirmat o altă sursă din domeniul aerospațial al Rusiei pentru cotidianul Kommersant.

O rachetă de tipul Soiuz a decolat sâmbătă de pe cosmodromul Plesețk, din nordul Rusiei, cu doi sateliți la bord.

Unul dintre aceștia, numit Canopus-ST după numele stelei Canopus (aflată la 74 de ani-lumină depărtare de Terra), nu a reușit să se detașeze de etajul superior al rachetei, indicase duminică o sursă din sectorul aerospațial rus pentru RIA Novosti.

Acest satelit urma să servească scopuri deopotrivă militare și civile, scrie cotidianul Kommersant, potrivit căruia el trebuia să sondeze, între altele, oceane și să supravegheze prezența submarinelor străine.

A fost nevoie de zece ani pentru a dezvolta Canopus-ST, a cărui tehnologie a fost considerată foarte promițătoare, conform aceluiași ziar rus.

Până în prezent, pierderea acestui satelit nu a fost confirmată în mod oficial.

Sectorul spațial rus a cunoscut o serie de eșecuri în ultimele luni, între care pierderea unei nave cargo Progres, care urma să realimenteze Stația Spațială Internațională (ISS) la sfârșitul lunii aprilie și eșecul rachetei Proton de a amplasa pe orbită un satelit de comunicații mexican în luna mai. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...