Rusia caută sprijin în China pentru Gazprom, Rosneft şi băncile de stat sancţionate de SUA şi UE

Rusia caută sprijin în China pentru Gazprom, Rosneft şi băncile de stat sancţionate de SUA şi UE

Rusia a încheiat 38 de acorduri cu China, în domeniul energiei, băncilor şi tehnologiei, în timpul unei vizite la Moscova a premierului Li Keqiang, autorităţile de la Kremlin orientându-se către Asia pentru menţinerea creşterii economice, pe fondul sancţiunilor occidentale, transmite Bloomberg.

Între documentele semnate se află un acord interguvernamental privind un contract de 400 de miliarde de dolari al Gazprom, pe termen de 30 de ani, prin care grupul urmează să livreze gaze în China, din 2018, prin intermediul unui gazoduct numit Forţa Siberiei, a cărui construcţie a început în septembrie. Un alt acord se referă la creşterea cooperării între Rosneft şi China National Petroleum.

Izolată de Statele Unite şi Uniunea Europeană din cauza rolului jucat în criza ucrainenană, Rusia se orientează către China, în căutare de investiţii pentru evitarea intrării în recesiune.

Colaborarea implică acordarea unui acces privilegiat Chinei la materii prime şi armament avansat, au declarat două surse apropiate situaţiei.

Rusia şi China au încheiat şi acord privind evitarea dublei taxări şi un tratat referitor la combaterea evaziunii fiscale, în condiţiile în care companii precum Gazprom şi Lukoil analizează listarea la bursa din Hong Kong. Un alt acord a fost semnat de băncile centrale, referitor la tranzacţii swap pe piaţa valutară.

Guvernul rus încurajează companiile să încheie contracte în ruble, pentru a reduce dependenţa de dolarul american, după ce sancţiunile impuse de SUA şi UE au blocat accesul unor companii mari din Rusia pe pieţele de capital.

Cu rubla aflată aproape de un nivel minim record şi investiţiile străine pe cale de dispariţie, atragerea capitalului chinez ar putea creşte dependenţa Rusiei de resursele naturale şi ar putea afecta eforturile de diversificare a economiei, notează Bloomberg.

Banca de Export-Import a Chinei a încheiat acorduri cadru cu VTB Group şi Vnesheconombank, banca de dezvoltare din Rusia, precum şi un acord de finanţare a comerţului cu banca agricolă a Rusiei, cunoscută ca Rosselkhozban. Băncile de stat din Rusia sunt şi ele supuse sancţiunilor occidentale.

China, care a depăşit în 2011 Germania ca cel mai mare partener comercial al Rusiei, a dobândit o importanţă mai mare pentru autorităţile de la Moscova, în urma conflictului din Ucraina şi a blocării accesului pe pieţele financiare occidentale.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...