Rusia distruge cu buldozerul alimentele europene, dar caviarul și alte produse de lux fac excepție

Rusia distruge cu buldozerul alimentele europene, dar caviarul și alte produse de lux fac excepție

Embargoul impus de Rusia produselor agroalimentare europene scutește produsele de lux, precum caviarul, iar comerțul cu astfel de produse prosperă, se arată într-un articol publicat joi de AFP. Ca represalii la sancțiunile adoptate împotriva Rusiei pentru acțiunile ei destabilizatoare în Ucraina, guvernul de la Moscova a impus anul trecut în luna august un embargou asupra majorității produselor agroalimentare importate din țările ce au subscris acestor sancțiuni, respectiv statele membre ale UE, SUA, Australia, Canada, Norvegia, alte cinci țări din afara blocului comunitar fiind adăugate joi pe această listă.

Însă în timp ce în Rusia buldozerele striveau în fața camerelor de luat vederi tone de pește, carne, brânză și tomate bănuite că au fost aduse ocolind embargoul, societatea italiană Agroittica anunța că anul trecut a vândut pe piața rusă patru tone de caviar 'de cea mai bună calitate' și estimează că anul acesta cantitatea va spori la cinci tone.

'Rusia este în mod tradițional prima noastră piață la export. Iarna trecută vânzările noastre au scăzut ușor din cauza devalorizării rublei. Dar a fost vorba doar despre o problemă legată de puterea de cumpărare (...), nu un efect al sancțiunilor', precizează Stefano Bottoli, directorul comercial al respectivei companii italiene care este primul producător mondial de caviar, comercializând anual între 25 și 30 de tone din acest produs, cantitate ce reprezintă aproximativ o cincime din producția mondială.

'Rușilor le plac sortimentele de caviar foarte puternice sau foarte delicate, iar noi le vindem mai ales pe cele delicate, respectiv caviarul de sturion alb, care este de cea mai bună calitate și are prețul cel mai ridicat', acesta fiind servit în special în restaurantele selecte, explică Bottoli în continuare. 'În schimb, nu le mai vindem pește precum somon sau sturion afumat', produse supuse embargoului, adaugă sursa citată.

Pe lângă caviar, și alte produse incluse în categoria celor 'de lux' sunt exceptate de la embargou. Este de exemplu cazul jambonului uscat italienesc 'prosciutto', al vinurilor alese și alcoolului scump.

Cât despre alimentele obișnuite confiscate în urma încălcării embargoului, după episodul strivirii lor cu buldozerele peste 280.000 de ruși au semnat o petiție on-line prin care cer ca acestea să nu mai fie distruse, ci oferite celor nevoiași ori 'foștilor combatanți'.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Propagandiştii Kremlinului, supăraţi că tinerii ruşi nu vor să moară în războiul lui Putin: „Avem 150 de milioane de oameni. Câţi dintre ei luptă în D…

2 Aviația militară ucraineană a efectuat cel mai masiv atac de la începutul invaziei

3 The Times / Disperare la Kremlin! Armata Rusiei, aproape de o înfrângere umilitoare în sudul Ucrainei!

4 „Ucigașul de blindate” / Un sergent ucrainean a spulberat 16 „unități” ale armatei ruse, cu sistemele antitanc Stugna și Javelin

5 Era intimă cu Lavrov! / Jurnalista rusă Daria Aslamova, arestată pentru spionaj în Kosovo