Rusia distruge cu buldozerul alimentele europene, dar caviarul și alte produse de lux fac excepție

Embargoul impus de Rusia produselor agroalimentare europene scutește produsele de lux, precum caviarul, iar comerțul cu astfel de produse prosperă, se arată într-un articol publicat joi de AFP. Ca represalii la sancțiunile adoptate împotriva Rusiei pentru acțiunile ei destabilizatoare în Ucraina, guvernul de la Moscova a impus anul trecut în luna august un embargou asupra majorității produselor agroalimentare importate din țările ce au subscris acestor sancțiuni, respectiv statele membre ale UE, SUA, Australia, Canada, Norvegia, alte cinci țări din afara blocului comunitar fiind adăugate joi pe această listă.

Însă în timp ce în Rusia buldozerele striveau în fața camerelor de luat vederi tone de pește, carne, brânză și tomate bănuite că au fost aduse ocolind embargoul, societatea italiană Agroittica anunța că anul trecut a vândut pe piața rusă patru tone de caviar 'de cea mai bună calitate' și estimează că anul acesta cantitatea va spori la cinci tone.

'Rusia este în mod tradițional prima noastră piață la export. Iarna trecută vânzările noastre au scăzut ușor din cauza devalorizării rublei. Dar a fost vorba doar despre o problemă legată de puterea de cumpărare (...), nu un efect al sancțiunilor', precizează Stefano Bottoli, directorul comercial al respectivei companii italiene care este primul producător mondial de caviar, comercializând anual între 25 și 30 de tone din acest produs, cantitate ce reprezintă aproximativ o cincime din producția mondială.

'Rușilor le plac sortimentele de caviar foarte puternice sau foarte delicate, iar noi le vindem mai ales pe cele delicate, respectiv caviarul de sturion alb, care este de cea mai bună calitate și are prețul cel mai ridicat', acesta fiind servit în special în restaurantele selecte, explică Bottoli în continuare. 'În schimb, nu le mai vindem pește precum somon sau sturion afumat', produse supuse embargoului, adaugă sursa citată.

Pe lângă caviar, și alte produse incluse în categoria celor 'de lux' sunt exceptate de la embargou. Este de exemplu cazul jambonului uscat italienesc 'prosciutto', al vinurilor alese și alcoolului scump.

Cât despre alimentele obișnuite confiscate în urma încălcării embargoului, după episodul strivirii lor cu buldozerele peste 280.000 de ruși au semnat o petiție on-line prin care cer ca acestea să nu mai fie distruse, ci oferite celor nevoiași ori 'foștilor combatanți'.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

5 VIDEO Imagini fără precedent pe timp de pace! Priviți imaginile cu căpitanul portavionului USS Theodore Roosev…

recomandări

Te ia DNA: Valentin Constantin Bretfelean

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația