Rusia oferă Ucrainei un ultimatum în legătură cu plata gazelor naturale

Rusia oferă Ucrainei un ultimatum în legătură cu plata gazelor naturale

Astfel, Ucraina ar trebui să achite până pe data de 7 mai factura gazelor naturale pe luna aprilie. În cazul în care Kievul nu va reuşi să facă acest lucru, Gazprom a menţionat că va oferi Ucrainei, în jurul datei de 16 mai, o factură preliminară pentru următoarele livrari din luna iunie.

„Până pe 31 mai, partea ucraineană va avea posibilitatea să achite o parte din sumă, iar volumul de gaze naturale livrate în iunie va fi egal cu cel plătit înaintea datei de 31 mai. Acest lucru nu înseamnă că Rusia va micşora livrările de gaz (...), ci este vorba mai degrabă de asigurarea unor volume în funcţie de cantitatea plătită”, a declarat recent Aleksandr Novak.

Anunţul ministrul rus al Energiei vine în contextul în care Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană nu au reuşit să ajungă la un acord privind plata livrările de gaz dintre Moscova şi Kiev, în cadrul discuţiilor purtate vineri, la Varşovia, de către cele trei părţi implicate.

Autorităţile interimare de la Kiev au promis că îşi vor îndeplini obligaţiile financiare către Rusia, însă nu au oferit un orizont de timp concret pentru acest lucru. Cele trei părţi implicate urmează să mai poarte alte două runde de consultari în următoarele săptămâni.

Datoria Ucrainei către gigantul energetic rus Gazprom a ajuns la peste 3,5 miliarde de dolari. Kievul susţine că este de acord să ramburseze datoriile sale dacă preţul pentru 1.000 de metri cubi de gaze va fi menţinut la 268 de dolari.

„Suntem în imposibilitatea de a plăti aproape 500 de dolari pe 1.000 de metri cubi. Partea ucraineană cere Rusiei să revină la preţul de 268 de dolari pentru mia de metri cubi. Ucraina este de acord să plăteasca datoriile la acest preţ”, a declarat Iuri Prodan, ministrul ucrainean al energiei.

În cadrul discuţiilor purtate la Varşovia, comisarul UE pentru energie, Guenther Oettinger, a declarat că toate statele membre ale blocului comunitar ar trebui să plătească acelaşi preţ pentru gazele naturale importate din Rusia.


Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…