Rusia: Percheziții la locuințele mai multor susținători ai opozantului Mihail Hodorkovski

Rusia: Percheziții la locuințele mai multor susținători ai opozantului Mihail Hodorkovski

Poliția rusă a efectuat marți percheziții la apartamentele mai multor angajați ai mișcării Open Russia (Rusia Deschisă), fondată de Mihail Hodorkovski, fost oligarh și critic al președintelui Vladimir Putin, care își propune să reunească forțele pro-europene din Rusia, a anunțat mișcarea de opoziție, relatează AFP.

'Perchezițiile au fost efectuate în această dimineață în apartamentele angajaților Open Russia și purtătoarei de cuvânt al lui Mihail Hodorkovski, Olga Pispanen', a precizat mișcarea proeuropeană într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Perchezițiile au legătură cu ancheta pentru escrocherie și evaziune fiscală deschisă împotriva fostului președinte al companiei petroliere Iukos în 2003, se menționează în document.

Domiciliile a cel puțin șapte susținători ai lui Hodorkovski, în special cei care lucrează pentru mișcarea Open Russia în Sankt-Petersburg, au fost percheziționate, a afirmat un avocat pentru drepturile omului, Pavel Tchikov.

Cu toate acestea, a afirmat avocatul într-un mesaj postat pe Twitter, aceste percheziții nu au sens deoarece 'termenul de prescripție a fost depășit' în cazul faptelor la care fac referire anchetatorii.

Hodorkovski a denunțat și el aceste percheziții, făcând referire la 'etapa finală a delirului' autorităților, într-un interviu acordat postului de radio Ecoul Moscovei.

'Este destul de amuzant având în vedere faptul că niciunul dintre angajații sau susținătorii Open Russia nu a lucrat pentru Iukos', a afirmat el, subliniind că cei mai mulți dintre ei erau copii la acea vreme.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…