Scoţia decide astăzi dacă va deveni sau nu independentă. Birourile de vot s-au deschis

Scoţia decide astăzi dacă va deveni sau nu independentă. Birourile de vot s-au deschis

Scoţia decide joi dacă va deveni independentă sau dacă va rămâne în componenţa Marii Britanii, în cadrul unui referendum a cărui miză a generat o dezbatere politică în rândul celor pasionaţi de istoria sa. Birourile de vot s-au deschis, joi dimineaţa, la ora 07.00 (09.00 ora României) pentru referendumul pe tema independenţei Scoţiei, un plebiscit istoric care ar putea conduce la destrămarea Marii Britanii şi la formarea unei noi ţări în Europa

UPDATE 09:00 Birourile de vot s-au deschis

De la Glasgow la Edinburgh, alegătorii vor trebui să răspundă la întrebarea: "Scoţia trebuie să devină o ţară independentă?", şi să decidă dacă vor pune capăt sau nu unei alianţe care datează din 1707.

În total, 4,29 de milioane de alegători - dintre care 600.000 au votat deja prin corespondenţă - sunt chemaţi la urne, în timp ce se aşteaptă o participare masivă, de 80 la sută.

Într-un birou de vot din Edinburgh, Peter Macvean, unul dintre responsabilii de procesul de vot, anticipează chiar o rată de participare de 90 la sută.

"Este o zi foarte specială, aşa ceva se întâmplă o dată în viaţă", a declarat el, în timp ce îşi făceau apariţia primii alegători.

Secţiile de votare se vor închide joi seara, la ora 22.00 (24.00 ora României), iar rezultatele vor fi anunţate vineri dimineaţa.

După ce au condus în intenţiile de vot, cei care militează împotriva independenţei au înregistrat o stagnare în ultimele săptămâni, fiind prinşi din urmă de campania mai agresivă şi mai vizibilă a celor care sunt în favoarea independenţei.

Ultimele sondaje creditează totuşi cu un uşor avans tabăra care susţine menţinerea în componenţa Marii Britanii, dar cu un număr de indecişi suficient de mare pentru a înclina balanţa.

Scoţia reprezintă 8,3 la sută din populaţia Marii Britanii, o treime din suprafaţa sa şi 9,2 la sută din Produsul Intern Brut. Prin urmare, o minoritate va decide viitorul entităţii formate din Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.

Alegerea scoţienilor ar putea să decidă şi soarta premierului britanic David Cameron, profund implicat în campanie.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Planeta Moldova / Poliţist fotografiat în timpul unui joc erotic: îmbrăcat în lenjerie de damă şi cu un morcov î…

2 O doctoriţă de la SMURD Iaşi a fost inclusă în „Atlasul Frumuseţii”. „Un pacient m-a întrebat dacă a murit şi …

3 Cum a ajuns "doctorul în economie" Darius Vâlcov în fața judecătorilor. "Fără acest pas, nu se finalizează pro…

4 Robert Turcescu, care s-a deconspirat în direct că a fost ofițer acoperit, revine în presă

5 Ultimul discurs al lui Trump ca președinte: Mișcarea noastră e abia la început