Secret Service şi-a dat seama după cinci zile că un bărbat a tras şapte gloanţe în Casa Albă în 2011

Secret Service a avut nevoie de cinci în zile în 2011 pentru a realiza că un bărbat a tras şapte gloanţe în Casa Albă în timp ce una dintre fiicele lui Barack Obama se afla în interior, a dezvăluit duminică Washington Post.

Articolul apare în timp ce comportamentul Secret Service este pus la îndoială după o serie de eşecuri, între care un incident recent în care un bărbat înarmat cu un cuţit a sărit peste o barieră de securitate şi a pătruns, după un sprint, în reşedinţa prezidenţială înainte de a fi arestat.

În seara de 11 noiembrie 2011, Barack Obama şi soţia sa Michelle nu se aflau la Washington, însă fiica lor cea mică, Sasha, se afla la Casa Albă împreună cu bunica ei, Marian Robinson, dezvăluie Washington Post. Fiica cea mare a cuplului prezidenţial, Malia, urma să se întoarcă în orice moment după o seară petrecută în oraş cu prietenii.

Cel puţin şapte gloanţe trase dintr-o maşină parcată la o distanţă de aproximativ 700 de metri au lovit reşedinţa prezidenţială.

În momentul în care agenţii Secret Service au vrut să reacţioneze, ei au primit un ordin surprinzător de la superiorul lor: "Nu sunt focuri de armă. Rămâneţi acolo unde sunteţi".

Acest supervizor a declarat că zgomotele provin de la ţeava de eşapament a unui utilaj de şantier, relatează Washington Post, descriind lacunele din dispozitivul de securitate care nu au fost date publicităţii până în prezent.

Cotidianul afirmă că Barack şi Michelle Obama nu au fost informaţi despre incident decât după câteva zile şi atunci au fost furioşi din cauza reacţiei inadecvate a Secret Service.

Acesta a confirmat târziu că tirurile au avut loc, dar a declarat, în mod eronat, că ele nu au vizat Casa Albă.

Doar atunci când o guvernantă a descoperit pe jos cioburi şi o bucată de ciment a înţeles Secret Service că gloanţele au lovit reşedinţa preşedintelui Statelor Unite, scrie Washington Post.

Autorul împuşcăturilor era Oscar Ortega-Hernandez, care a fost acuzat de tentativă de asasinare a preşedintelui şi condamnat la 25 de ani de închisoare.

Ortega-Hernandez a putut fi identificat pentru că şi-a abandonat maşina în apropiere de Casa Albă şi şi-a lăsat arma în interior.

"Este, evident, foarte înspăimântător că cineva care nu şi-a pregătit foarte bine acţiunea a putut trage şi lovi Casa Albă şi că oamenii (preşedinţiei) nu au aflat decât după câteva zile", a declarat pentru Washington Post William Daley, care în 2011 era secretar gneral al preşedinţiei americane.

"Modul în care a fost tratat acest incident nu este bun", a declarat el.

Michelle Obama a exprimat public temeri privind securitatea familiei sale după ce soţul său a devenit primul preşedinte de culoare al Statelor Unite.

Potrivit Washington Post, Barack Obama a primit de trei ori mai multe ameninţări decât predecesorii săi.

Cotidianul îşi bazează articolul pe discuţii cu agenţi, anchetatori şi alţi oficiali guvernamentali informaţi în legătură cu incidentul din noiembrie 2011, precum şi multe sute de pagini de documente.

 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Emi Pian, șeful clanului Duduianu, executat în stil mafiot de un rival pe o stradă din Capitală

2 Antena 3 l-a „omorât” și pe tatăl interlopului ucis în această dimineață!

3 Unde e poliția?! / Filmul și motivul uciderii în Giulești a interlopului Emi Pian, liderul clanului Duduianu. O …

4 Angajată SRI la 19 ani, lector la Academia SRI la 26 de ani, expert AEP la Stockholm la 32 de ani

5 Acest cretin este membru PSD și bugetar