Secţiile de votare afgane au început să fie închise, fără să fie semnalat vreun atac major

UPDATE Secţiile de votare au început să fie închise, sâmbătă, la ora locală 17.00 (15.30, ora României), în Afganistan, unde numeroşi alegători s-au prezentat la urne pentru a-l alege pe succesorul lui Hamid Karzai, au anunţat autorităţile electorale, fără să fie semnalat vreun atac major, relatează AFP. Anumite secţii vor rămâne deschise pentru ca persoane prezente la coadă să poată vota.

 

Votul în acest prim tur al alegerilor prezidenţiale a fost prelungit cu o oră, pentru a face faţă afluxului alegătorilor la urne.

 

La Kabul, primii alegători sunt nevoiţi să înfrunte ploaia pentru a ajunge la secţiile de votare şi a-şi oferi votul pentru succesorul preşedintelui în exerciţiu Hamid Karzai.

 

Această primă trecere a puterii de la un preşedinte afgan democratic ales la un altul este considerată un test major pentru stabilitatea ţării şi soliditatea instituţiilor sale, în contextul în care retragerea forţelor NATO până la sfârşitul anului 2014 generează temeri în privinţa unei noi escaladări a violenţelor.

 

Trei ameninţări există în legătură cu acest scrutin, şi anume posibilitatea producerii unor atacuri ale talibanilor, care au avertizat că îl vor perturba, teama de comitere de fraude şi absenteismul la vot, care s-au remarcat în special la precedentele alegeri prezidenţiale, din 2009.

 

Opt candidaţi s-au înscris în cursa prezidenţială. Trei foşti miniştri sunt consideraţi favoriţi: Zalmai Rassoul, văzut drept candidatul preşedintelui în exerciţiu, Ashraf Ghani, un cunoscut economist, şi Abdullah Abdullah, un opozant care s-a clasat pe poziţia a doua la alegerile prezidenţiale din 2009

 

Rezultatele preliminare ale primului tur nu vor fi cunoscute înainte de 24 aprilie. Al doilea tur ar putea avea loc la 28 mai.

 

Hamid Karzai este singurul politician care a condus Afganistanul, o ţară săracă de aproximativ 28 de milioane de locuitori, după înlăturarea talibanilor de la putere în 2001. Constituţia îi interzice să candideze pentru un al treilea mandat.

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acesta este documentul trimis de Dăncilă pe furiș la Bruxelles pe 13 august 2018! Susținea teoria lui Dragnea …

2 Mesajul lui Sebastian Lăzăroiu pentru cei care cer dezbatere cu Dăncilă: Rușine!

3 Hopa, lui Caramitru i-a revenit mintea la cap! Credem că a scris cea mai bună analiză făcută până acum

4 Excepțional text scris de Marian Godină despre „dezbaterea” cu Dăncilă! Cei care strigă isteric „vrem confrunt…

5 Refuzata, cu ceas de 20 de mii de euro! Spune drept, nebunatico, ai pus și tu botul la borcanul cu miere?

recomandări

Te ia DNA: Florin Lungoci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există