Şeful armatei chineze efectuează o vizită în SUA, în contextul tensiunilor din Marea Chinei

Şeful armatei chineze efectuează o vizită în SUA, în contextul tensiunilor din Marea Chinei

Şeful Statului Major General al armatei chineze începe marţi o vizită de patru zile în Statele Unite, în contextul în care diferende teritoriale afectează relaţiile Beijingului cu vecinii săi la Marea Chinei de Sud.

Fang Fenghui, şeful armatei chineze (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit unor oficiali americani, generalul Fang Fenghui urmează să discute despre tensiunile cu Vietnamul împreună cu omologul său american, generalul Martin Dempsey.

Cei doi vecini comunişti au diferende teritoriale mai vechi asupra arhipelagurilor Paracel şi Spratley, în zona cărora se crede că ar exista zăcăminte bogate de petrol şi care sunt amplasate pe căi maritime internaţionale importante.

Tensiunile între cele două ţări au crescut puternic după ce Beijingul a anunţat, la începutul lui mai, instalarea unei platforme de foraj petrolier marin de adâncime în apele contestate, o acţiune catalogată "provocatoare" de către Statele Unite.

Vietnamul a denunţat o decizie "ilegală" şi cere ca platforma să fie retrasă. Hanoi a trimis nave în regiune, acuzând că unele au fost atacate sau hărţuite de nave chinezeşti.

Filipinele au, de asemenea, diferende teritoriale cu China.

Beijingul a revendicat o suveranitate asupra cvasitotalităţii Mării Chinei de Sud.

Aceste veleităţi teritoriale provoacă îngrijorare atât în Asia, cât şi la Washington.

Potrivit Pentagonului, vizita generalului Fang urmăreşte să aprofundeze relaţiile dintre cele două armate.

Generalul Dempsey, care a vizitat China anul trecut, "se bucură de perspectiva de a-l revedea pe generalul Feng şi de a continua dezbaterea asupra modalităţilor de îmbunătăţire a relaţiilor", a subliniat contraamiralul John Kirby, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Generalul Fang îşi începe sejurul la baza navală San Diego, în California, unde va avea ocazia să urce la bordul portavionului USS Ronald-Reagan, potrivit Pentagonului.

China dă dovadă de un interes special faţă de portavioane şi dispune la rândul ei de primul exemplar, Liaoning, pe care şeful Pentagonului, Chuck Hagel, l-a vizitat în cursul vizitei sale în China, în aprilie.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu