Șeful parlamentului de la Chișinău: Alegerile anticipate nu sunt o soluție bună în acest moment pentru Republica Moldova

Șeful parlamentului de la Chișinău: Alegerile anticipate nu sunt o soluție bună în acest moment pentru Republica Moldova

Alegerile anticipate nu sunt o soluție bună în acest moment pentru Republica Moldova, a declarat vineri seara președintele parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, formulând astfel răspunsul majorității parlamentare la una din revendicările celor care protestează împotriva învestirii noului guvern condus de Pavel Filip.

Potrivit mass-media de la Chișinău, șeful legislativului Republicii Moldova a apreciat că în prezent nu sunt motive pentru alegeri înainte de termen, precizând că acestea ar putea fi organizate în mod legal doar în cazul în care nu se va reuși alegerea șefului statului, mandatul actualului președinte Nicolae Timofti urmând să se încheie în luna martie 2016.

Andrian Candu a subliniat totodată că, în viziunea actualei majorități parlamentare (formată din democrați, liberali, un grup de deputați liberal-democrați și 14 parlamentari foști comuniști), alegerile anticipate pot crea un blocaj economic și social profund. ''Considerăm că țara trebuie guvernată pentru a evita un colaps economic și social, trebuie să asigurăm stabilitate ca acest guvern să acționeze repede și ferm pentru a obține primele rezultate'', a precizat Candu, citat de IPN.

Cu toate acestea, Andrian Candu i-a invitat pentru luni, 25 ianuarie, pe liderii protestatarilor la o întâlnire în cadrul căreia aceștia să prezinte argumentele lor juridice care ar justifica declanșarea de alegeri anticipate. ''Am decis să cerem o analiză din partea liderilor protestatarilor, o argumentare juridică a declanșării alegerilor parlamentare anticipate, iar anularea votului din 20 ianuarie, la un act consumat, este ilegală, despre asta nici nu se discută'', a afirmat Candu, potrivit Unimedia.

În contextul acțiunilor de protest declanșate după învestirea guvernului Filip, șeful parlamentului de la Chișinău a făcut apel la calm și responsabilitate, cerând liderilor grupurilor protestatare să respecte legea.

La Chișinău au continuat vineri, pentru a treia zi consecutiv, protestele împotriva noului guvern al democratului Pavel Filip , învestit miercuri de parlamentul Republicii Moldova pe fondul unor manifestații ample care au degenerat în violențe. Protestatarii au cerut anularea votului de învestire a guvernului premierului Pavel Filip și organizarea de alegeri anticipate. Organizatorii manifestațiilor sunt platforma civică 'Dreptate și Adevăr' și formațiunile de stânga proruse Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru. O nouă acțiune de protest a fost anunțată pentru duminică, 24 ianuarie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...