Serbia cere extrădarea din Elveția a unui fost comandant musulman de la Srebrenica

Serbia a solicitat autorităților elvețiene extrădarea lui Naser Oric, un fost comandant al trupelor musulmane de la Srebrenica din perioada războiului din Bosnia (1992-1995), arestat recent la cererea Belgradului care îl acuză de crime de război, relatează AFP.

Decizia Belgradului de a cere extrădarea lui Naser Oric, în timp ce lideri politici musulmani din Bosnia sperau că Serbia va renunța, riscă să deterioreze mai multe relațiile dintre cele două țări, cu trei săptămâni înainte de comemorarea a 20 de ani de la masacrul de la Srebrenica, când forțele sârbilor bosniaci au ucis aproape 8.000 de musulmani, în iulie 1995, masacru calificat genocid de justiția internațională.

"Cererea de extrădare este însoțită de o documentație a procuraturii asupra suspiciunii de crime de război care apasă" asupra lui Naser Oric, a informat duminică agenția oficială sârbă Tanjug, citând Ministerul Justiției de la Belgrad.

Naser Oric, în vârstă de 48 de ani, a fost arestat pe 10 iunie în apropiere de Geneva și plasat în arest în vederea eventualei extrădări către Serbia.

Arestarea sa a provocat vii reacții în Bosnia, unde membrul musulman la președinției colegiale (sârb, croat și musulman), Bakir Izetbegovic, a cerut imediat amânarea vizitei la Sarajevo, prevăzută pentru 16 iunie, a președintelui sârb, Tomislav Nikolic, care a fost anulată în cele din urmă.

Serbia a emis în 2014 un mandat internațional de arestare pe numele lui Naser Oric.

Într-un mesaj transmis de primarul musulman al orașului Srebrenica, Camil Durakovic, care i-a făcut o vizită la închisoarea din Elveția, Naser Oric a afirmat că nu va merge viu în Serbia.

Tribunalul Penal Internațional (TPI) pentru fosta Iugoslavie l-a condamnat pe Naser Oric, în 2006, la doi ani de închisoare pentru crime de război comise contra sârbilor în 1992 și 1993. Doi ani mai târziu, el a fost achitat de Camera de apel a TPI. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acesta este graficul estimat după care ar putea evolua epidemia în România. A fost consultat inclusiv de premi…

2 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

3 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

4 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

5 Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat comanda Spitalului Județean Suceava și a început reorgan…

recomandări

Te ia DNA: Cornelia Negrut

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet