Serviciile secrete ruse au admis că un general FSB se afla la Kiev când a avut loc măcelul protestatarilor

Potrivit FSB, agentul rus, identificat drept generalul Beseda, s-a întâlnit cu omologii lui ucraineni, membri din conducerea Serviciile de Informaţii (SBU),şi a cerut să stea de vorbă cu preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, însă cererea lui nu a putut fi îndeplinită. FSB  aexlus orice altă misiune a agentului rus în acea zi.

„Confirmăm că (generalul FSB) Serghei Beseda se afla la Kiev pe 20 şi 21 februarie (...), pentru a stabili nivelul necesar de securitate pentru Ambasada Rusiei în Ucraina şi (pentru) alte clădiri ruseşti de la Kiev”, a declarat o sursă din cadrul puternicelor servicii de spionaj citată de agenţii ruse. Ministerul ucrainean de Externe a cerut ca generalul Beseda să fie interogat cu privire la motivele vizitei pe care a efectuat-o la Kiev pe 20 februarie.

Autorităţile interimare de la Kiev au acuzat Rusia şi pe Viktor Ianukovici de implicare în evenimentele tragice de la sfârşitul lunii ianuarie, când aproape 90 de protestatari au fost ucişi de lunetişti necunoscuţi, în cadrul celor mai ample mişcări de contestare a preşedintelui prorus.

Oficialii ucraineni au lansat acuzaţiile pe baza rezultatelor preliminare ale anchetei privind atacurile mortale din Piaţa Independenţei, în centrul capitalei.

„Ianukovici a dat ordinul criminal pentru operaţiunea «antiteroristă de la 18 şi până pe 20 februarie, autorizând folosirea armelor împotriva manifestanţilor”, a declarat Valentin Nalivaişcenko, şeful serviciilor ucrainene de securitate, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Agenţi FSB au participat la planificarea şi punerea în aplicare a aşa-zisei operaţiuni antiteroriste”, a subliniat oficialul, citat de Mediafax. Situaţia a scăpat de sub control, iar lunetiştii neidentificaţi au tras atât în protestatari, cât şi în forţele de ordine, ceea ce a creat haos şi a răspândit panică, notează agenţia Interfax-Ukraina.

Însă FSB a dezminţit acuzaţiile, fiind contactat de agenţia RIA Novosti. „Fie ca aceste declaraţii să rămână pe conştiinţa serviciilor de securitate ucrainene”, a declarat serviciul de presă al serviciilor ruse.

 

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 După ce citiți acest text să nu uitați că Institutul Cantacuzino a fost îngropat de Ponta

2 Ministrul Sănătăţii, mesaj dur: „Au venit de frică, dar bravează, au fugit de moarte, dar pot aduce moartea”. …

3 Tablou cu viruși punând la cale un nou atac asupra României

4 Minciunile Chinei ies la iveală! Priviți, doar la Wuhan numărul urnelor funerare este cel puțin dublu față de …

5 Mister în Germania / Ministrul de finanţe al landului Hesse s-a sinucis

recomandări

Te ia DNA: Chiru Cristian Florin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Coaste de miel cu mentă și chimion