Serviciile secrete turce avertizaseră din decembrie despre riscul comiterii de atacuri împotriva străinilor în Turcia

Serviciile secrete turce avertizaseră din decembrie despre riscul comiterii de atacuri împotriva străinilor în Turcia

Serviciile de informații din Turcia avertizaseră încă de la jumătatea lunii decembrie că gruparea jihadistă Statul Islamic (Daesh) pregătea atacuri împotriva străinilor în Turcia, de tipul celui comis marți la Istanbul și în care și-au pierdut viața 10 turiști și 15 au fost răniți, scrie miercuri cotidianul Hurriyet, citat de agenția EFE. 'Organizația teroristă Daesh plănuiește acțiuni cu teroriști sinucigași împotriva unor rezidenți în Turcia care nu sunt musulmani, a unor cetățeni străini, în zone turistice, în locuri vizitate frecvent de străini sau împotriva ambasadelor, consulatelor și centrelor NATO', se menționează în respectiva notă de avertisment.

Nota este redactată de Organizația Națională de Informații (MIT) și datată 17 decembrie, scrie Hurriyet. Cotidianul turc relatează că MIT a avertizat că în Turcia au intrat teroriști sinucigași care au ajuns la Ankara și Istanbul. Nota de avertisment a fost distribuită serviciilor de securitate și unităților antiteroriste din cele două orașe, precum și poliției de frontieră. În alertă, MIT cerea să se cerceteze și să se ancheteze suspecții aflați deja în evidențele poliției. Cei mai mulți dintre ei, printre care zece bărbați și nouă femei, erau de origine siriană.

Într-o nouă alertă, datată 4 ianuarie, serviciile de informații turce avertizau mai multe țări — printre care Germania, Olanda și Franța — cu privire la posibile atacuri și furnizau numele a 13 potențiali atacatori sinucigași.

EFE amintește că un terorist sinucigaș în vârstă de 28 de ani, care făcea parte din gruparea teroristă Statul Islamic, s-a aruncat în aer marți, în centrul turistic al Istanbulului . Autoritățile turce au anunțat că teroristul kamikaze era de origine siriană, dar agenția de știri Dogan, care cita surse din poliție, a relatat că atacatorul se numește Nabil Fadli și că era născut în Arabia Saudită.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”