Siria: Cel puțin un avion al coaliției, "redirijat" pentru a evita avioane ruse (Pentagonul)

Siria: Cel puțin un avion al coaliției, "redirijat" pentru a evita avioane ruse (Pentagonul)

Coaliția contra grupării Statul Islamic a fost nevoită să "redirijeze" cel puțin unul din avioanele sale aflate în spațiul aerian al Siriei pentru a evita apropierea de un avion rus, a afirmat miercuri un purtător de cuvânt al Departamentului American al Apărării, citat de AFP. "Cel puțin o dată a fost" o circumstanță în care coaliția condusă de Statele Unite "a trebuit să acționeze pentru a modifica ruta" unuia din avioanele sale, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, căpitanul de vas Jeff Davis.

Potrivit unui oficial din Departamentul Apărării de la Washington, incidentul a implicat două avioane F-16 americane, care au renunțat la o misiune de bombardare în Siria pentru a nu se apropia prea mult de avioanele ruse.

"Au fost nevoite să renunțe la lovirea țintei", a precizat această sursă.

În lipsa unui mecanism de schimb de informații cu rușii pentru evitarea incidentelor, coaliția a pus în practică "propriile reguli de securitate aeriană", a adăugat sursa respectivă.

În cazul celor două F-16, care decolaseră de la baza aeriană Incirlik din Turcia, decizia de a renunța la misiune a fost luată "de piloți" în aplicarea acestor reguli, a precizat oficialul de la Pentagon.

De peste o săptămână, avioanele ruse bombardează Siria, iar ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că de la declanșarea loviturilor au fost lovite 112 ținte.

Pe de altă parte, Rusia a utilizat miercuri pentru prima dată rachete lansate de pe nave din Marea Caspică pentru a lovi Siria.

Oficiali cu rang înalt din ministerele apărării rus și american au organizat săptămâna trecută o video conferință pentru a discuta despre proceduri de informare asupra zborurilor din Siria, pentru evitarea incidentelor.

Discuțiile nu au fost reluate până la această dată, a precizat miercuri căpitanul de vas Davis.

Administrația americană a subliniat că aglomerarea spațiului aerian al Siriei nu va încetini ritmul operațiunilor contra grupării Statul Islamic.

De la 30 septembrie, data primelor bombardamente rusești, coaliția a desfășurat la rândul ei 43 de lovituri în Siria, potrivit unui bilanț întocmit de AFP pe baza comunicatelor zilnice ale coaliției. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”