Siria: Protocol de acord între SUA și Rusia pentru evitarea incidentelor aeriene

Siria: Protocol de acord între SUA și Rusia pentru evitarea incidentelor aeriene

Rusia și Statele Unite au semnat marți un protocol de acord vizând să preîntâmpine incidente între avioanele celor două țări în spațiul aerian al Siriei, a anunțat Pentagonul, citat de AFP. Un viceministru rus al apărării, Anatoli Antonov, a informat la rândul său despre semnarea acestui memorandum, potrivit agențiilor ruse de presă.

"Cu semnăturile de astăzi (marți), protocolul de acord este în prezent intrat în vigoare", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook. "Documentul a fost semnat puțin mai devreme în cursul zilei" de marți, a adăugat el.

"Memorandumul conține un număr de reguli și restricții vizând să preîntâmpine incidente între avioanele ruse și americane" care efectuează, în cadrul unor operațiuni diferite, lovituri aeriene contra grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria, a subliniat Anatoli Antonov, citat de agenția RIA Novosti.

Atunci când a început să efectueze misiuni de bombardament în Siria, la 30 septembrie, Rusia a cerut negocieri pentru "deconfliction", termen englez ce poate fi tradus schimbul de informații pentru evitarea unui incident între aeronave ale unor țări diferite care intervin în același teatru de operațiuni.

O coaliție alcătuită din circa 60 de țări, condusă de Statele Unite, a lansat lovituri aeriene contra SI în Siria în septembrie 2014, la câteva săptămâni după operațiuni similare în Irak.

Rusia afirmă la rândul ei că are ca țintă SI și alte grupuri "teroriste", dar Pentagonul susține că vizează rebeli care luptă împotriva forțelor fidele președintelui sirian, Bashar Al-Asad.

Până în prezent, în spațiul aerian al Siriei nu s-a întâmplat niciun incident major, dar, potrivit unor oficiali din cadrul Departamentului american al Apărării, avioane ale coaliției au fost nevoite să își schimbe ruta pentru a evita să se găsească în aceași zonă cu avioane ruse. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...