Slovenia - paradis viticol secret în plină expansiune

Deși aproape ignorată pe harta mondială a vinurilor, Slovenia vrea să-și valorifice terenurile viticole relansând o producție de calitate, relatează AFP. Secretul este încă bine păstrat de cunoscători: vinul sloven există și are în față un viitor promițător, datorită varietății zonelor viticole ale acestei țări aflată la răscruce de Balcani, Italia, Ungaria și Austria. Potrivit cercetătorilor, cultura viței de vie în regiune datează din vremea celților, în urmă cu 2.400 de ani, înainte de invazia romanilor.

Potrivit legendei locale, cruciații în drum spre Pământul Sfânt au rămas uimiți de calitatea băuturii, astfel încât nu și-au mai continuat drumul și s-au stabilit aici, rebotezând locul 'Ierusalim'. Însă astăzi nimeni nu cunoaște numele vinurilor și culturilor noastre, este de părere Tatjana Puklavec, șefa podgoriei "Puklavec and Friends" din Ormoz, în nord-estul acestei mici țări cu 2 milioane de locuitori. "Trebuie să devenim cei mai buni", spune tânăra.

Prezentă în 20 de țări și principal exportator național, podgoria a renăscut în 2009. Tatjana Puklavec a povestit că bunicul ei, Martin, a creat o societate în 1930, la care s-au asociat în 1950 circa 40 de confrați, creând o mare cooperativă, cu cramă pe șapte nivele. Autoritățile comuniste i-au rezervat apoi un rol secundar în administrarea unității. În 2008 a fost cumpărată de tatăl Tatianei Puklavec, Vladimir. "Am convenit să producem vinuri albe, fructate", a spus ea.

Societatea exploatează în prezent circa 1.100 de hectare de viță de vie și produce 65.000 de hectolitri pe an, reprezentând aproximativ 9% din producția națională. Societatea viticolă este repertoriată de gigantul de distribuție britanic, Tesco.

Însă, în pofida dezvoltării unui grup ambițios de podgorii, Slovenia exportă mai puțin de 10% din producția sa. Marea majoritate a viticultorilor dețin sub un hectar de viță de vie, iar vinul este destinat în principal consumului local — circa 39 de litri pe an pe cap de locuitor.

Specializată în vinuri albe, Slovenia oferă — deși are un teritoriu mic — o mare diversitate de tipuri de climă și soluri, de la malul Adriaticii până la vârfurile alpine, cu o amplă varietate de soiuri. Pe lângă soiurile obligatorii Sauvignon, Chardonnay, Pinot blanc și Pinot gri, țara se pretează cultivării soiurilor Welschriesling și Furmint (muscat alb) — o varietate locală a celebrului Tokay maghiar, destinate mai ales cunoscătorilor străini.

Societatea Tatianei Puklavec nu a întors totuși complet spatele epocii iugoslave: în pivnițele sale uriașe se păstrează circa 270.000 de sticle aparținând celor mai bune recolte, precum sticla de Sauvignon din 1956, un vin pe care familia crede că l-a produs însuși bunicul lor, Martin Puklavec. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Măcelul din 10 august 2018 a avut loc la comanda lui Dragnea, cu complicitatea ministrului de Inter…

2 LIVE Peste 50.000 de români au votat deja în diaspora / GRAFIC Prezența la urne, mai mare decât în primul tur a…

3 VIDEO ALERTĂ / Rareș Bogdan, mesaj de ultimă oră! „Azi începe pedepsirea făptașilor măcelului din 10 august!”

4 Mesajul diasporei pentru Dăncilă!

5 BREAKING Diaspora dă cu votul în Dăncilă de-i zbârnâie mațele! S-au deschis și urnele din UK

recomandări

Te ia DNA: Emilian Gămureac

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet