Solidaritatea cerută de UE în problema refugiaților este "o prostie", potrivit Budapestei

Ungaria, amenințată cu sancțiuni de Austria pentru refuzul de a primi refugiați în cadrul programului european al cotelor, consideră că Viena confundă "solidaritatea cu prostia" în această chestiune, a declarat duminică ministrul de externe, Peter Szijjarto, relatează AFP. "Cancelarul austriac (Werner Faymann — n.r.) nu vede diferența între solidaritate și prostie", a apreciat ministrul ungar într-o declarație pentru agenția de presă națională ungară MTI.

Peter Szijjarto afirmă că "solidaritatea constă în ajuta oamenii care sunt în pericol să trăiască aproape de țara lor și să revină în statul de origine după conflict. Prostie este să lași să vină sute de mii de persoane, sau chiar milioane, în Europa fără control, în contextul în care toată lumea vede astăzi — europenii ca și migranții — că nu vor obține ceea ce speră".

Cancelarul austriac Werner Faymann a declarat că țările recalcitrante la principiul cotelor de refugiați aprobat de UE și care primesc mai mulți bani europeni decât varsă la bugetul UE ar putea să se confrunte cu o schimbare a alocării dacă persistă în refuzul de a primi refugiați pe teritoriul lor.

El a reiterat duminică această amenințare, vorbind la postul public austriac despre "solidaritatea cu sens unic" între țările recalcitrante și UE.

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a amenințat sâmbătă cu sancțiuni juridice, referindu-se la Ungaria și Slovacia, care au depus plângere la Curtea de Justiție a UE împotriva cotelor de repartiție a refugiaților între statele membre UE adoptate în septembrie.

Peter Szijjarto, membru al guvernului conservator al lui Viktor Orban, i-a reproșat cancelarului austriac "minciuni privitoare la Ungaria", acuzându-l că "încearcă să facă să vină mai mulți migranți în Europa prin șantaj și să-i distribuie în baza unui sistem de cote obligatorii".

În cadrul planului de relocare a 160.000 de refugiați în diferite țări ale UE, Slovacia și Ungaria ar trebui să primească aproape 2.300 de refugiați. Însă planul european este pus în practică cu dificultate și operațiunile de transfer al refugiaților avansează foarte lent, notează AFP. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

4 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

5 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

recomandări

Te ia DNA: Mihali Gavril

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Să mergi cu bicicleta pe sfoară în Alpi necesită ceva curaj