Sprijin masiv al grecilor față de linia dură adoptată de guvernul de la Atena la negocierile cu UE (sondaj)

Noul guvern de la Atena se îndreaptă către negocieri financiare dure cu Uniunea Europeană, dar un sondaj difuzat marți arată că poziția intransigentă adoptată de premierul Alexis Tsipras împotriva continuării programului de austeritate beneficiază de un sprijin substanțial din partea populației Greciei, transmite agenția Reuters.

Astfel, conform sondajului în cadrul căruia au fost chestionate 821 de persoane, 75% dintre acestea și-au manifestat susținerea față de atitudinea fermă a guvernului în ce privește negocierile cu UE, în timp ce 67% s-au declarat în favoarea politicilor expuse de premierul Tsipras în programul de guvernare prezentat parlamentului.

Noul guvern grec refuză în principal prelungirea acordului de asistență cu creditorii internaționali — ce expiră luna aceasta — în condițiile continuării măsurilor de austeritate impuse în schimbul împrumuturilor de 240 de miliarde de euro primite în ultimii patru ani. Însă executivul, alcătuit în majoritate din membri ai stângii radicale Syria, vrea să negocieze cu UE o nouă restructurare a datoriei publice a Greciei, care a ajuns la 175% din PIB, deși în anul 2012 i s-au mai șters 100 de miliarde din datoria de la acea vreme.

Ministrul de finanțe, Yanis Varoufakis, un alt exponent al liniei dure la aceste negocieri, se va întâlni miercuri cu miniștrii de finanțe din zona euro, dar o înțelegere este foarte puțin probabilă, oficialii europeni insistând pe necesitatea ca guvernul de la Atena să prezinte propuneri viabile înaintea oricărui acord. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Scenariul 4 / Profesorul Rafila despre direcția epidemiei, capcanele statisticii, mutația virusului și medicamen…

2 Coronavirus / Numărul de cazuri noi încetinește clar de o săptămână în Italia, Franța și Spania, unde populația…

3 Ea este doctorița dezertoare din Orăștie. „Nu am de ce să mă explic lumii”

4 Medic român din Milano / „Culegem roadele faptului că în 30 de ani am făcut doar crâşme şi biserici”

5 Rareş Bogdan / În unele zone rurale se circulă ca vodă prin lobodă. Vela să-şi pună la treabă toţi miliţienii

recomandări

Te ia DNA: Marilena Bogheanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când o rachetă lovește 45 de straturi de geam antiglonț