Srebrenica: Comandanți ai contingentului olandez care trebuia să împiedice masacrul, judecați la CEDO

Srebrenica: Comandanți ai contingentului olandez care trebuia să împiedice masacrul, judecați la CEDO

Familiile a trei dintre victimele masacrului de la Srebrenica - în 1995, în Bosnia, au apelat la justiția europeană după refuzul judecătorilor olandezi de a urmări judiciar trei comandanți ai contingentului din cadrul ONU, însărcinat cu protecția acestei enclave în timpul războiului din țară, a indicat duminică avocata lor.

Reclamanții solicită din 2010 punerea sub urmărire judiciară pentru genocid și crime de război a lui Thom Karremans, comandantul batalionului Dutchbat III însărcinat cu protecția enclavei musulmane în zona sârbă, a adjunctului său, Rob Franken, și a ofițerului responsabil de personal, Berend Oosterveen.

'Ancheta olandeză nu a fost independentă și au fost exercitate presiuni politice' asupra investigatorilor, a afirmat avocataLiesbeth Zegveld pentru AFP, afirmând că o reclamație în acest sens a fost depusă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.

Reclamanții îi acuză pe cei trei militari că le-au predat rudele forțelor sârbe din Bosnia de sub comanda generalului Ratko Mladic în iulie 1995, după ce cele trei victime se refugiaseră la baza militară a ONU împreună cu alți 5.000 de musulmani, în principal femei.

Cele trei victime erau Rizo Mustafic, electrician al Dutchbat, Ibro și Muhamed Nuhanovic, tatăl și fratele interpretului militarilor olandezi.

Parchetul olandez a refuzat în 2013 să angajeze urmăriri judiciare împotriva militarilor, estimând că nu există nicio probă care să-l oblige să efectueze o anchetă aprofundată. Judecătorii olandezi au confirmat această decizie în aprilie.

'Ministerul Apărării și-a exercitat influența asupra parchetului pentru a nu-i urmări pe suspecți de-a lungul întregii proceduri', a estimat Zegveld în plângere sa. Reacționând, ministerul a afirmat că plângerea este complet 'nefondată'.

Parchetul și judecătorii sunt complet independenți, a adăugat un purtător de cuvânt, citat de agenția de presă olandeză ANP.

Aproape 8.000 de bărbați și băieți musulmani au fost uciși în enclava Srebrenica, acesta fiind cel mai grav masacru în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Șeful militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladic, este în prezent urmărit pentru genocid în fața Tribunalului Penal Internațional pentru ex-Iugoslavia (TPIY), în special pentru Srebrenica.

Srebrenica era plasată sub protecția ONU în timpul cuceririi sale de către forțele sârbe din Bosnia, dar — slab înarmați — militarii olandezi din cadrul Căștilor Albastre însărcinați cu protecția enclavei nu au rezistat presiunii sârbilor bosniaci.

AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante