Statul Islamic și-a numit un comandant pentru a lupta împotriva Al-Qaida în Pakistan și Afganistan

Gruparea Statul Islamic (SI) a numit un fost lider taliban drept comandant al său pentru Pakistan și Afganistan, pentru a lupta împotriva dominației de un deceniu a Al-Qaida ca principal grup islamist extremist din regiune, relatează miercuri agenția DPA.

Hafiz Saeed Khan, fost comandant taliban pakistanez, îi va conduce acum pe militanții Statului Islamic din regiunea cunoscută sub denumirea de Khorasan în rândul jihadiștilor, potrivit unui purtător de cuvânt al SI.

''Hafiz Saeed Khan a fost numit guvernator al provinciei Khorasan (a Statului Islamic)'', a declarat Abu Mohamed al-Adnani, purtător de cuvânt al SI, într-un mesaj audio postat pe Twitter în această săptămână.

Khorasan este un termen folosit de către jihadiști pentru a descrie o vastă regiune ce cuprinde Pakistan, Afganistan, părți din Iran și provincia chineză Xinjiang (nord-vest), cu populație majoritar musulmană.

DPA precizează că este pentru prima dată când Statul Islamic, care controlează largi teritorii în Siria și Irak, vorbește public despre intenția sa de câștiga influență în regiune.

Înregistrarea audio survine la câteva săptămâni după ce mai mulți lideri talibani pakistanezi au promis supunere față de liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, autoproclamat calif.

Evoluția survine de asemenea în contextul unor zvonuri potrivit cărora fostul lider taliban afgan Mullah Rauf a fost recrutat de către Statul Islamic în provincia afgană Helmand. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acesta este graficul estimat după care ar putea evolua epidemia în România. A fost consultat inclusiv de premi…

2 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

3 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

4 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

5 Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat comanda Spitalului Județean Suceava și a început reorgan…

recomandări

Te ia DNA: Vasii Romeo

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un videoclip care îți încălzește inima