Steinmeier a avertizat Rusia împotriva recunoașterii 'republicilor populare' Donețk și Lugansk

Steinmeier a avertizat Rusia împotriva recunoașterii 'republicilor populare' Donețk și Lugansk

Ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat duminică Rusia împotriva recunoașterii autoproclamatelor 'republici populare' Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, atrăgând atenția că recunoașterea de către Moscova a teritoriilor (ucrainene) ocupate de către separatiștii proruși 'va face situația infinit mai dificilă', după cum relatează luni Deutsche Welle în limba rusă și agenția rusă (oficială) de presă TASS. Aceasta 'ar complica într-un mod incomensurabil procesul de reglementare în Ucraina', a subliniat Steinmeier într-un interviu pentru postul de televiziune ARD.

'Nu pot decât să sper că ceea ce am auzit nu este adevărat', a adăugat șeful diplomației germane, făcând referire la o recentă declarație a președintelui rus Vladimir Putin.

Unitatea Ucrainei trebuie păstrată, a făcut apel Steinmeier, cerând Moscovei să respecte integritatea teritorială a țării vecine. 'Pe această bază au avut loc negocierile (de pace) și a fost conceput acordul de la Minsk', a subliniat el.

'Trebuie să recunoaștem că situația nu este astăzi la fel de dramatică ca acum trei luni", — a remarcat în continuare ministrul german de externe, dar, cu toate acestea, a adăugat el, 'nu putem fi mulțumiți' de modul în care sunt puse astăzi în aplicare acordurile de la Minsk.

În cazul în care va apărea, 'problema recunoașterii sau nerecunoașterii autoproclamatelor 'republici populare' Donețk și Lugansk de către Rusia va fi rezolvată în funcție de realitățile la zi din acel moment', a declarat președintele rus Vladimir Putin, într-un interviu acordat la 18 aprilie moderatorului Serghei Brilev, gazda emisiunii 'Noutățile de sâmbătă seara' de la postul public al televiziunii ruse 'Rossia'. 'Nu aș dori să vorbesc acum despre acest subiect. Pentru că orice aș spune, totul ar putea fi contraproductiv', a afirmat Putin, subliniind că, dacă va apărea această problemă, Moscova se va ghida după 'realitățile din acel moment', potrivit TASS.

Rusia face în prezent obiectul unor sancțiuni impuse de SUA și UE ca urmare a rolului său în criza ucraineană, Bruxellesul avertizând Moscova că ridicarea sancțiunilor va depinde de aplicarea în totalitate a acordul de la Minsk.

Acordul convenit în cadrul negocierilor din februarie la Minsk în așa-numitul format 'Normandia', cu participarea cancelarului german Angela Merkel, a președinților francez, Francois Hollande, ucrainean Petro Poroșenko și a celui rus Vladimir Putin, a instaurat un armistițiu fragil în estul Ucrainei, unde bilanțul victimelor depășește deja 6.000 de morți, conform ONU. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...