ȘTIRI DE WEEKEND - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 30 NOIEMBRIE

ȘTIRI DE WEEKEND - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 30 NOIEMBRIE

Peste 3,2 milioane de cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt chemați duminică la urne în cadrul alegerilor parlamentare. Ei îi vor desemna, prin vot direct, pe cei 101 membri ai legislativului care vor obține un mandat de patru ani. În competiția electorală s-au înscris 20 de partide și coaliții politice, dar și patru candidați independenți, reprezentând atât dreapta, cât și stânga politică, cu atitudine atât proeuropeană, cât și prorusă.

* Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, speră ca alegerile parlamentare de duminică să ducă țara sa ''pe calea cea corectă''. Susținător al aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Timofti a declarat, la ieșirea de la urne, că obiectivele politicienilor de la Chișinău pot fi atinse doar dacă va exista unitate.

* Alegerile parlamentare din Republica Moldova, considerate cruciale pentru viitorul țării, sunt urmărite îndeaproape de Bruxelles și Moscova, în contextul unor tensiuni între Rusia și Occident în legătură cu conflictul din Ucraina.

* Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a exclus duminică posibilitatea ca o eventuală aderare a Ucrainei la NATO să fie inclusă pe agenda Alianței, avertizând totodată că abordarea acestei chestiuni nu ar face altceva decât 'să toarne gaz pe foc' în conflictul din estul separatist al acestei țări.

* Marine Le Pen a fost realeasă duminică președinta Frontul Național (FN), ea obținând la Congresul acestui partid francez de extremă dreapta 100 % din voturi, fără să aibă vreun contracandidat.

* Papa Francisc a lansat duminică la Istanbul un apel ferm la unitatea Bisericilor Catolică și Ortodoxă, separate de un mileniu, subliniind că victimele războaielor și tinerii cer cu insistență acest pas istoric.

* Elvețienii au spus ''NU'' unei noi limitări a imigrației, propusă de această dată în numele ecologiei, indică primele estimări ale rezultatelor referendumului organizat duminică în întreaga țară. Ei au respins, de asemenea, alte două inițiative supuse consultării populare: suprimarea impozitelor fiscale rezervate bogaților străini și cumpărarea masivă de aur de către Banca Națională Elvețiană, potrivit estimărilor Institutului de sondaje GfD din Berna și primelor rezultate pentru unele din cele 26 de cantoane ale țării.

* Canadiana Michaelle Jean a fost desemnată duminică în funcția de secretar general al Francofoniei (surse apropiate dosarului).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...