ȘTIRI DE WEEKEND - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 28 DECEMBRIE

ȘTIRI DE WEEKEND - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 28 DECEMBRIE

Un avion al companiei AirAsia cu 162 de persoane la bord a dispărut duminică dimineață între Indonezia și Singapore, în ceea ce pare să reprezinte cea de a treia tragedie aviatică pentru o companie aerieană malaeziană în acest an. Căutările eventualilor supraviețuitori și a avionului Airbus A320-220 au fost suspendate la căderea nopții, după 12 ore de la dispariția aparatului de zbor, urmând a fi reluate luni dimineață. Cu puțin timp înainte de dispariția avionului, piloții au solicitat controlului aerian din Jakarta permisiunea de a devia de la planul de zbor și de a lua altitudine din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

* Sute de persoane erau încă blocate duminică, la începutul după-amiezii, în condiții meteorologice infernale, la bordul feribotului 'Norman Atlantic', cuprins de un incendiu în cursul nopții în Marea Adriatică, în strâmtoarea Otranto, între Grecia și Italia. Printre pasageri s-ar afla și un român, conform site-ului albeu.com, care citează presa elenă. Deocamdată nu s-a înregistrat nicio victimă, dar operațiunile de salvare, în care sunt implicate elicoptere și nave atât din Grecia, cât și din Italia, se desfășoară cu dificultate din cauza condițiilor meteorologice extrem de vitrege — ploaie torențială, grindină, vânt puternic care provoacă valuri înalte de șase metri. În jur de 150 de persoane ar fi fost transferate în bărci de salvare, dar restul pasagerilor așteaptă să fie evacuați.

* O persoană s-a înecat și două sunt date dispărute după ce două nave comerciale au intrat în coliziune duminică în apele agitate ale Mării Adriatice, a anunțat Garda de Coastă italiană. În coliziune au fost implicate o navă turcească și un vas sub pavilionul Belize, iar impactul a avut loc în condiții de vizibilitate foarte scăzută.

* Comandantul Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate în Afganistan (ISAF) a făcut duminică un bilanț pozitiv al acțiunii trupelor de luptă străine în această țară, în momentul în care ele urmează să se retragă după 13 ani de conflict și în pofida unei insurecții în continuare active a talibanilor. "Împreună i-am ridicat pe afgani din tenebre și din disperare și le-am dat speranță pentru viitor", a spus generalul american John Campbell, duminică, la Kabul, în cursul unei ceremonii de încheiere a misiunii, potrivit declarațiilor postate pe contul Twitter al ISAF. Generalul Campbell, care se adresa soldaților NATO reuniți duminică la cartierul general al ISAF pentru ceremonie, a adăugat:"Voi ați făcut Afganistanul mai puternic și țările noastre mai sigure".

* Un reactor al celei mai puternice centrale nucleare ucrainene a fost oprit sâmbătă ca urmare a unei disfuncționalități în sistemul electric, acesta fiind al doilea incident, fără gravitate, în decurs de o lună, care nu a antrenat o creștere a nivelului de radioactivitate, potrivit unui comunicat al centralei. Reactorul nr. 6 al centralei din Zaporojie (sud-estul țării) "a fost oprit de sistemul de protecție din cauza unor disfuncționalități ale generatorului. Suntem pe cale să clarificăm motivele pentru care acest sistem s-a activat", a indicat centrala, adăugând că nicio creștere a radioactivității nu a fost înregistrată. Aceeași centrală a cunoscut un alt incident, lipsit de gravitate la începutul lunii decembrie, la reactorul nr. 3, din cauza unui scurtcircuit.

* Croații votează duminică pentru a-și alege președintele, un scrutin în care șeful statului la final de mandat, Ivo Josipovic este bine plasat pentru a câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale, ce se derulează într-un context de gravă criză economică. În fosta republică iugoslavă de 4,2 milioane de locuitori, devenită în iulie 2013 cea de a 28-a țară membră a UE, patru candidați vizează funcția supremă în stat. Social-democratul Ivo Josipovic, de formație jurist și compozitor de muzică clasică, ar urma să o înfrunte în cel de al doilea tur de scrutin, la 11 ianuarie, pe candidata taberei conservatoare, Kolinda Grabar Kitarovic, fostă șefă a diplomației croate în perioada 2003-2008.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro