ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 20 OCTOMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 20 OCTOMBRIE

Noul comisar european desemnat pentru transport, slovena Violeta Bulc, va fi audiată luni de Comisia pentru transport și turism a Parlamentului European, cu doar două zile înainte de votul programat în plen la Strasbourg asupra întregii comisii. Tot luni va fi audiat și slovacul Maros Sefcovic, propus pentru un post de vicepreședinte în noua Comisie Europeană după respingerea de către PE a nominalizării Alenkăi Bratusek.

* Șeful guvernului italian Matteo Renzi a promis să favorizeze obținerea cetățeniei italiene pentru copiii născut în peninsulă din părinți străini, la o zi de la o mare manifestație antiimigrație desfășurată la Milano. Într-o intervenție duminică seară pentru canalul de televiziune Canale 5, ce aparține fostului premier Silvio Berlusconi, Matteo Renzi a promis să obțină aprobarea unor amendamente până la sfârșitul anului care să modifice legea privind cetățenia italiană, bazată până acum doar pe 'dreptul sângelui'.

* Aproximativ 200 de elevi și părinți din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană așteaptă de doi ani despăgubiri morale din partea Rusiei, în urma unei decizii a Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) din 2012, care a stabilită că Moscova a încălcat dreptul la educație în cazul acestor copii. Prin verdictul său, CEDO a obligat Rusia la plata unor despăgubiri morale de peste 1 milion de euro reclamanților.

* Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a dat de înțeles într-un interviu acordat la sfârșitul săptămânii trecute că Moscova va continua să intervină în afacerile interne ale Ucrainei. 'Nu putem pierde Ucraina, pentru că Ucraina nu este acel grup de indivizi care a comis o lovitură de stat și a preluat puterea și nici naziștii, care mărșăluiesc azi la Kiev și în alte mari orașe ucrainene, unde recurg la acte de vandalism, distrug monumente și îi proslăvesc pe acoliții lui Hitler', a declarat Lavrov.

* Aplicații regionale ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), implicând și 12 țări partenere, au început luni la Istanbul, urmând să se desfășoare până vineri (24 octombrie), potrivit unui comunicat al Statului Major al armatei Turciei. 'Exercițiile vizează întărirea potențialului țărilor participante prin interconexiune și cooperare', potrivit textului menționat.

* Sute de unguri au participat duminică, la Budapesta, la un 'marș al mândriei romilor', celebrând principala minoritate a țării, comunitate care se confruntă în mod constant cu prejudicii în Ungaria. Manifestanții au defilat prin centrul capitalei ungare cântând 'Opre Roma !' ('Ridicați-vă, romi !'), agitând fotografii ale celebrităților provenite dintre romi, precum actorul britanic Charlie Chaplin și fotbalistul spaniol Jesus Navas.

* Secretarul de stat american John Kerry a sosit luni în Indonezia pentru a participa la ceremonia de învestitură a președintelui Joko Widodo și pentru a încuraja țările din Asia de Sud-Est să-și intensifice eforturile în lupta împotriva organizației Statul Islamic (SI). Șeful diplomației americane se numără printre demnitarii străini prezenți la învestirea lui Joko Widodo, cunoscut sub numele de Jokowi, un fost vânzător de mobilă devenit primul președinte al Indoneziei care nu a provenit din elita politico-militară la putere de la căderea dictatorului Suharto în 1998.

* Joko Widodo a fost învestit luni în funcția de președinte al Indoneziei, încheindu-se astfel un proces electoral prelungit și contestat. Joko Widodo, cunoscut sub numele de Jokowi, a devenit astfel cel de-al șaptelea președinte al Indoneziei. Văzut ca un outsider în viața politică până la alegerea sa ca guvernator al Jakartei în urmă cu doi ani, Joko a depus jurământul în timp ce un cleric i-a ținut o copie a Coranului deasupra capului.

* Ministrul nipon al justiției, Midori Matsushima, a demisionat luni, cu câteva ore după colega sa de la Ministerul Industriei, Yoko Obuchi, figură emblematică a guvernului japonez. Aceasta este cea mai dură lovitură pentru premierul nipon Shinzo Abe, care a preluat conducerea guvernului la sfârșitul lui 2012 și care a confirmat pentru presă demisia titularei portofoliului de Justiție, prezentându-și în același timp scuze pentru această situație.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”