ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 25 NOIEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 25 NOIEMBRIE

Papa Francisc a deplâns într-un discurs susținut marți în Parlamentul European la Strasbourg imaginea unei Europe 'îmbătrânite'. "Unei Uniuni mai extinse, mai influente, pare să i se adauge imaginea unei Europe ușor îmbătrânite și obosite, care tinde să se simtă tot mai puțin un protagonist într-o lume care o privește frecvent cu răceală, cu neîncredere și, uneori, chiar cu suspiciune", a afirmat papa în fața eurodeputaților reuniți în sesiune plenară la Strasbourg.

* Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a invitat luni țările membre ale Alianței să-și majoreze cheltuielile militare, la o reuniune a Adunării Parlamentare NATO de la Haga, care s-a desfășurat într-un climat tensionat, ca urmare a rolului Rusiei în evenimentele din Ucraina. 'Pe vreme de pace, ar fi fost corect să reducem cheltuielile militare. Dar nu trăim pe timp de pace. Acum e mai bine să oprim reducerile cheltuielilor destinate apărării și să creștem investițiile militare', a declarat Stoltenberg.

* Poliția din orășelul american Ferguson a fost ținta a numeroase tiruri de armă luni noapte, iar cel puțin zece imobile au fost incendiate în protestele declanșate după decizia unui mare juriu de a nu începe urmărirea penală împotriva unui polițist care a ucis în luna august un tânăr de culoare neînarmat, a informat marți șeful poliției din comitatul Saint Louis, John Belmar, într-o conferință de presă.

* Președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, va fi supus unei intervenții pe inimă în SUA, la 4 decembrie, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al guvernului, Nicos Christodoulides. Anastasiades, 68 de ani, va pleca în SUA pe 29 noiembrie, a precizat Nicos Christodoulides, adăugând că președintele este așteptat în țară înainte de Crăciun, potrivit unei declarații a guvernului. Doctorii i-au recomandat operația președintelui Nicos Anastasiades, un fumător înrăit, la începutul lunii. Inițial, președintele dorea să se opereze după sărbătorile de Crăciun, motivând că are o agendă încărcată.

* Europa trebuie să fie pregătită pentru orice 'scenariu irațional' din partea președintelui rus Vladimir Putin, a declarat fostul secretar general al Alianței Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, în cadrul reuniunii anuale a Adunării Parlamentare a NATO, care s-a desfășurat luni la Haga.

* Președintele Dumei (camera inferioară a parlamentului federal rus), Serghei Narîșkin, a criticat marți recentele declarații ale șefei statului lituanian referitoare la Rusia, considerând că Dalia Grybauskaite dorește prin afirmațiile sale 'grosolane' să placă 'stăpânilor ei'.

* Un oficial al Băncii centrale a Rusiei a declarat că locuitorii din Crimeea trebuie să-și ramburseze creditele către băncile din Ucraina, chiar dacă acum intră sub incidența legislației din Rusia, declarație care reprezintă o modificare de poziție a Moscovei care anterior sugerase populației din Crimeea să ignore solicitările de plată.

* Șeful diplomației franceze a afirmat marți că discuțiile dintre Iran și cele șase mari puteri cu privire la programul nuclear al acesteia din urmă au fost 'destul de pozitive' și a fost înregistrat un progres asupra unor elemente-cheie, printre care capacitatea Iranului de a îmbogăți uraniu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”